Почетак » Актуелно » О Граду
 

Саборовањем против отуђења

Пожаревац славио Свету Тројицу

Свечаном академијом, Светом литијом улицама Пожаревца, архијерејском литургијом и резањем славског колача у Саборној цркви, Пожаревац је прославио своју крсну славу, Свету Тројицу. Овогодишњи домаћин славе био је  градоначелник Бане Спасовић који је колачарску дужност у наредној години предао свом заменику Саши Павловићу.

Литија

Литија

У пожаревачком Центру за културу, у присуству функционера локалне самоуправе, грађана, представника цркве, полиције, јавних предузећа и установа, уочи славе одржана је свечана академија. У културно-уметничком делу програма учествовали су Црквени хор Свете Петке, Градски женски хор „Барили“, Градски ансамбл народних игара и песама и КУД Костолац.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао је на академији да градску славу  доживљава, као своју личну.

Овогодишњи колачар, градоначелник Бане Спасовић, предао дужност домаћина славе за наредну годину Саши Павловићу, заменику градоначелника.

-Добро знам да је једно од главних начела хришћанства осећај заједништва са породицом, комшијама, суграђанима, сународницима, али и другим народима. Отуђење било какве врсте одувек је било нешто против чега се Српска православна црква борила позивањем на богослужења, која се одвијају  под сводовима цркве. Поред слављења хришћанске цркве, одувек сам сматрао да је боравак људи на једном месту, за цркву пођеднако важан циљ, који је вишеструко користан по заједницу и сваког човека понаособ. Овај сегмент деловања цркве се показао као најпотребнији, управо у времену у коме данас живимо. Нисмо се ни осврнули око себе, а увидели смо да се налазимо усред утакмице, која има за циљ стицање што већег материјалног добра. Међутим, када би за тренутак застали и добро размислили, мислим да би већина шватила да у тој утакмици заправо и не жели да учествује. Где и када се изгубила граница између обезбеђивања пристојног живота своје породице и безглаве потраге за материјалним стварима, које нам често не значе ништа? Када то кажем, мислим на материјалне ствари, које попут деце које одбаце играчке и ми ствари одбацимо када нам досаде. Када мало боље размислимо, за њима често жудимо све докле их немамо, а када их добијемо више их и не желимо. Чини ми се да је све  то директна последица отуђења људи једних од других и комуникације, која је све више заступљена без директног, без погледа очи у очи… Разговарати са пријатељем  или чланом породице, а не моћи га потапшати по рамену, ако је тужан или му не стиснути јако руку, када му се нешто честита, није особина људског, она особина која је потребна да би био човек, рекао је Спасовић.

Међусобно удаљавање људи, у Србији је започето њиховим удаљавањем од цркве у другој половини 20. века. Од тада је све мање саборовања, све мање људи у литијама. -Зато је важно, да се на наш позив одазове што већи број грађана и дође да учествује у градској литији, поручио је Спасовић.

Резање колача

Резање колача

Протојереј Дејан Ивковић: Доживимо постојање као радост

-Догађај силаска Светог Духа на апостоле свима нама показује и потврђује да је Бог наш заједница личности, Оца, Сина и Светога Духа, и да нас Господ позива да изађемо, да искорачимо од индивидуе ка личности, да потражимо личност у другоме, односно да својом слободом прихватимо другога као извор нашег постојања.Само љубављу другога, можемо да осетимо, да доживимо постојање као радост и онда ћемо тежити да та радост траје вечно, а то ћемо моћи само ако смо у заједници са оним који је вечан, односно, са Богом нашим. Нека сте благословени, да Господ да на много година, рекао је протојереј Дејан Ивковић, секретар Браничевске епархије.

 

Викторија Милановићје секретар Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Пожаревцу. Радни однос у Организацији је засновала 1977. године, на месту секретар, где и данас ради. У свом дугогодишњем раду у овој Организацији постигла је изванредне резултате на школовању, запошљавању, рехабилитацији, а у задњих 10 година на имплементацији разних програма слепих и слабовидих особа. У свом досадашњем раду истакла се својом преданошћу и својом хуманошћу. Цео свом радни век посветила је заштити слепих и слабовидих особа.

slava_22

Награђени поводом градске славе

На Свечаној академији уручене су награде града Пожаревца заслужнима, у нето износу од по 61.600 динара и повеље. Награде су уручене: Викторији Милановић из Пожаревца, секретару Међуопштинске организације слепих и слабовидих Србије у Пожаревцу и Николи Топо из Костолца, уметничком руководиоцу Културно-уметничког друштва „Костолац“ у Костолцу.

Никола Топо је уметнички руководилац КУД Костолац. Куд „Костолац“ постоји већ 38 година, са преко 2.150 наступа. Друштво чини први ансамбл, млађи ансамбл и најмлађи ансамбл. Друштво је добитник бројних признања и познато широм земље и света, чиме је дало значајан допринос у области очувања народног стваралаштва и традиције. Друштво не би било овако успешно без преданог рада свог уметничког руководиоца.

Свечана академија

Свечана академија

Повеља града Пожаревца додељена је фирми „Digital Logic“ из Пожаревца. Фирма “Digital Logic” постоји педесетак година и ради са електронским уређајима и системима. Повељом су награђени због иновативних решења у ИТ сектору. Запошљава 40 радника у Пожаревцу и широм Србије а бави се претежно развијањем система за евиденцију радног времена, контролом приступа и електронском наплатом карата за возила јавног превоза.

Подели са другима: Facebook Twitter