Почетак » Актуелно » О Граду
 

Сајам енергетске ефикасности

Традиционални Сајам енергетске ефикасности одржан је у организацији Савеза друштава инжењера и техничара града Пожаревца, Инжењерске комора Србије и Регионалне привредна комора Пожаревац а тема је била „Обновљиви извори енергије и уштеда енергије“. 

energetika-2

Циљ сајма је информисање стручне и шире јавности о тренутном стању на пољу енергетске ефикасности, о будућим правцима развоја и коришћења обновљивих извора енергије на територији Браничевског округа и ширег подручја.

-Драги пријатељи, част ми је што сте ме позвали да отворим Сајам енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, поздравио је учеснике председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић.

Увек  се сетимо да нешто није у реду, тек када то директно утиче на нас. Може се рећи да смо сада сви постали свесни проблема који нас окружују, а који су се годинама, људском кривицом, нагомилавали. Због тога сада имамо задатак да живот на нашој планети очувамо, и да променимо све оно што га угрожава. Непрекидан пораст броја људи, потреба за пространством и енергијом, условили су да нам планета постане мала, а употребом фосилних горива, у атмосферу је доспела огромна количина штетних материја. При томе су људском немарношћу, непоштовањем правила и закона, угрожене многе врсте, па и ми сами. Из тог разлога морамо потражити алтернативне начине за производњу енергије као што су  енергија  Сунца, воде, ветра, геотермалне енергије и биомасе са чиме је наша земља веома богата.

Град Пожаревац на својој територији има енергетског гиганта који ће и проширити своје капацитете али то нас не сме уљуљкати и довести у ситуацију шта ће бити даље и шта ћемо оставити покољењима која долазе. Свестан сам значаја и резултата рада Савеза друштва инжењера и техничара града Пожаревца и желим да вам са своје позиције отворим врата да заједно нађемо решења не само за проблем обновљивих извора енергије већ и за многе друге који муче наш град и да их уз вашу помоћ решимо, рекао је Илић.

energetika6

-Данас ће присутни стручњаци својим радовима указати на нове детаље, пре свега везане за инвестициона средства, која се по показатељима исплате за пар година. Учесници ће добити и Зборник радова и ЦД који ће им помоћи да поред овога што буду данас чули, изучавају и погледају литературе које су користили ови стручњаци. У сарадњи са Инжењерском комором Србије, ово предавање али и сва наредна, биће укључена у програм коморе, тако да наши инжењери не морају  да одлазе у друге градове већ сва дешавања и усавршавања при скупљању бодова се могу остварити овде, рекао је Милутин Станковић председник СДИТ-Пожаревац.

На платоу испред пожаревачког Центра за културу, где је сајам одржан, излагачи су представили своје експонате – опрему и уређаје из области обновљивих извора енергије и уштеде енергије.

energetika-4

energetika-7

Подели са другима: Facebook Twitter