Почетак » Актуелно » О Граду
 

САОПШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Штаб за ванредне ситуације је на основу резултата испитивања воде са изворишта Ловац и мреже водовода Костолац, Стари Костолац, Петка и Кленовник сагледао тренутну ситуацију у вези стања снабдевања водом за пиће.

На основу свих резултата испитивања воде, који укључују и  хидробиолошке анализе, утврђено је присуство гвожђевито-манаганозних бактерија које доводе до појаве мириса у води.

Није познато да присуство и висока бројност ових бактерија може да изазове непожељне здравствене ефекте и болести код људи.  

Међутим, због предострожности, а на основу препоруке Завода за јавно здравље Пожаревац, још једном потврђујемо претходно саопштење грађанима Костолца и споменутих насеља да се вода не користи за пиће и припремање хране, већ искључиво као техничка.

Такође, од четвртка, 25.априла од 7 часова ујутро, до недеље 28.априла у 24 часа, водовод ће извршити асанацију и хиперхолирасње водоизоришта Ловац и целокупне мреже Костолца, Петке, Старог Костолца и Кленовника.

Споменути третман вршиће се дезинфекционим средствима са продуженим дејством, те је неопходно у периоду хиперхлорисања (четвртак-недеља) воду користи искључиво за употребу тоалета.

Апелује се на кориснике да у термину предвиђеном за хиперхлорисање чешће испуштају воду на својим чесмама и славинама како би дезинфекција била што ефикаснија.

Водовод и канализација ће и у наредним данима допремати здравствено безбедну воду за пиће и припремање хране цистернама, а по већ раније утврђеном распореду.

Посебно указујемо да исти услови важе како за људе, тако и за домаће животиње.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ  ГРАДА ПОЖАРЕВЦА