Почетак » Обавештења » О Граду
 

Саопштење за јавност

У среду, 16. 11. 2016. године, у вечерњим часовима заседао је Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца. Разлог због кога је сазвана ванредна седница овог органа је квар на потисном надземном цевоводу наливне воде са језерске касете број 4. До поменуте хаварије је дошло у раним јутарњим часовима, истог дана. Новонастала ситуација није угрозила водоснабдевање (као и квалитет воде за пиће) града Пожаревца, пре свега због високог нивоа Велике Мораве. 

Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се одмах приступи санирању проблема. У извештају који је ЈКП Водовод и канализација доставио Штабу за ванредне ситуације каже се:

„Последњих пар дана повећана је производња наливне воде са водозахвата Морава са просечних 130, на 180л/с, што знатно утиче на стабилност рада самог водоизворишта Кључ, с обзиром да је количина нитрата у овој води 21мг/л. Хаваријом која се јуче десила, није било угрожено водоснабдевање Града, на било који начин. Наливном водом са касете 4 искључиво се напаја инфилтрациони базен број 1, а мањим делом ИБ2, чиме се штити северо-западни део изворишта од уплива подземне воде контаминиране нитратима у количини преко 100мг/л.  Управник водоснабдевања је јуче, одмах након сазнања за хаварију, извршио прерасподелу наливне воде са водозахватних бунара на Морави, на све инфилтрационе базене.

Данас је извршен увиђај стручних полицијских службеника на месту хаварије цевовода. Увиђај је завршен у 10ч. Одмах након увиђаја, приступило се репарацији и замени хаварисане цеви. У 11 и 45 су завршени сви монтерски радови, а у 11 и 50 је стартована пумпа са касете 4.

Прегледом терена на водоизворишту, утврђено је да наливна вода са касете 4 стиже до инфитрационог базена број 1, уз 2 уочена мања губитка, која су настала након поновног пуштања пумпе у рад. Ове губитке планирамо да санирамо у наредним данима. Мерења протока на овом цевоводу се реализују уз помоћ преносног ултразвучног мерача протока који ЈКП поседује, а чија тачност износи ±5 до±10%. Тренутно измерени проток са касете 4 износи 68л/с.“

 

Служба за информисање Града Пожаревца

Подели са другима: Facebook Twitter