Почетак » Актуелно
 

Семинар о борби против корупције

Семинар поводом Закона о Агенцији за борбу против корупције, одржан је у Сали Скупштине града Пожаревца уз присуство представника надлежних органа из свих локалних самоуправа са подручја Браничевског управног округа.

korupcija_2

-Семинари са оваквом тематиком су потребни јер је корупција одувек била присутна, али сви ми требамо уложити напоре и труд како би је смањили и искоренили, рекао је у уводном делу председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић.

Како је истакла Зорана Кепник Хинић, начелник одељења за вођење регистара и посебних евиденција у оквиру Агенције за борбу против корупције, разлог овог одржавања семинара, јесте управо изборна година и традиција која се наставља и која се показала као добра пракса.

-Увек након одржаних избора, обилазимо општине и градове и упознајемо нове функционере са обавезама, односно подсећамо старе функционере, на обавезе које имају шодно закону о Агенцији за борбу против корупције. Данашњи семинар посвећен је, првенствено контроли имовине и прихода функционера, обавезама које имају како ова лица, тако и органи у којима функционери обављају јавне функције. То је са друге стране тема која говори о сукобу интереса, истакла је Кепник Хинић.

Теме овог семинара биле, поред осталог, биле су: упознавање са појмом и врстама сукоба интереса, обавеза функционера у области спречавања сукова интереса пријављивање имовине и прихода, регистар и пријављивање имовине функционера, вођење евиденције о поклонима, ступање и престанку функције, неспојивости кумулација функције и делатности, поступак утврђивања повреда одредба закона о Агенцији за борбу против корупције и подношење захтеваза покретање прекршајних поступака и кривичних пријава.

korupcija_1

-Град Пожаревац и ми као носиоци локалне власти, свесни смо своје одговорности јавности у раду и надам се да поштујемо све принципе борбе против корупције. Самим тим, трудимо се да нашим радом то и покажемо јавности. У наредном периоду се очекује промена када је у питању пријава имовине која се проширује и на рођаке, односно колико имам информацију, на родитеље и децу чак иако су малолетна. На тај начин се повећава обим акције сузбијање корупције, истакао је председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић.

Поред представника надлежних органа из Града Пожаревца и свих општина са територије Браничевског управног округа, семинару присуствују Начелник одељења за вођење регистара и посебних евиденција у оквиру Агенцији за борбу против корупције Зорана Кепник Хинић, самостални саветник одељења за вођење регистара и посебних евиденција Стево Бајић и Јасмина Ћирковић виши саветник у сектору за решавање сукоба интереса.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter