Početak » Aktuelno » O Gradu
 

„Sestroljinaski dani Preobraženja“ u Poljani

Duhovno etnografska manifestacija „Sestroljinski dani preobraženja“, posvećena jednom od najvećih pravoslavnih praznika, održana je 15. put po redu kraj manastira Sestroljin u Poljani nedaleko od Požarevca.

poljana1

Uoči Preobraženja Gospodnjeg, održana je likovna kolonija i retrospektivna izložba slika Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca. Istog dana, u crkvi Svetog  Vaznesenja Gospodnjeg služeno je praznično bdenje a sam program na sceni unutar porte manastira Sestroljin počeo je u večernjim časovima.

poljana2

Nakon pozdravnih govora protojereja Radoslava Vukosavljevića i predsednika Skupštine grada Požarevca Bojana Ilića, „Sestroljinski dani Preobraženja“, koji traju već čitavu deceniju i po, otpočeli su zvaničnom himnom ove manifestacije koju je izveo narodni pojac i zdravičar, Milija Radivojević – Baja. U programu su se brojnoj publici predstavila kulturno umetnička društva iz Poljane, Smedereva i Klenovnika.

poljana3

Drugog dana, na sam veliki praznik, održana je verska služba, Pored izvrsnih folkloraca iz sela domaćina – Poljane, nastupili su gosti iz Ćirikovca a okupljena publika imala je priliku i da uživa u koncertu pevača narodne muzike Vere Matović i Radiše Uroševića.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter