Почетак » Актуелно » О Граду
 

„Сестрољинаски дани Преображења“ у Пољани

Духовно етнографска манифестација „Сестрољински дани преображења“, посвећена једном од највећих православних празника, одржана је 15. пут по реду крај манастира Сестрољин у Пољани недалеко од Пожаревца.

poljana1

Уочи Преображења Господњег, одржана је ликовна колонија и ретроспективна изложба слика Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца. Истог дана, у цркви Светог  Вазнесења Господњег служено је празнично бдење а сам програм на сцени унутар порте манастира Сестрољин почео је у вечерњим часовима.

poljana2

Након поздравних говора протојереја Радослава Вукосављевића и председника Скупштине града Пожаревца Бојана Илића, „Сестрољински дани Преображења“, који трају већ читаву деценију и по, отпочели су званичном химном ове манифестације коју је извео народни појац и здравичар, Милија Радивојевић – Баја. У програму су се бројној публици представила културно уметничка друштва из Пољане, Смедерева и Кленовника.

poljana3

Другог дана, на сам велики празник, одржана је верска служба, Поред изврсних фолклораца из села домаћина – Пољане, наступили су гости из Ћириковца а окупљена публика имала је прилику и да ужива у концерту певача народне музике Вере Матовић и Радише Урошевића.

Подели са другима: Facebook Twitter