Почетак » Актуелно » О Граду
 

Сестрољински дани преображења

Културно – духовну светковину, „Сестрољински дани преображења“, крај манастира Сестрољин надомак Пожаревца, по традицији су организовали Црквена општина Пољана, град Пожаревац, Месна заједница Пољана, Центар за културу Пожаревац, Туристичка организација града, КУД „Младост“ и Етно секција из места домаћина. Преображењски скуп на овом светом месту, осмишљен са циљем да се сачува изворно народно стваралаштво, бројним духовним садржајима православље уздигне на још виши ниво и сачува српска традиција саборовања и ове године је сабрао на стотине учесника програма. Веома садржајан сценски програм пратило је и бурним аплаузима подржавало више стотина посетилаца, што мештана Пољане и околних насеља, што гостију из разних краја Србије.

Црква Светог Вазнесења Господњег била је претесна за изузетно велики број верника придошлих да присуствују празничном бденију 18. августа и Преображенској литургији и освећењу новога грожђа 19. августа. У порти је, по традицији, приређена свечана српска шетња и коло. На једанаестој ликовној колонији стварало је осам пожаревачких сликара.

Једанесте „Сестрољинске дане преображења“ отворио је градоначелник Пожаревца, Миомир Илић, истакавши да велики празник Преображење Господње значењем и поруком обавезује све да православну веру, културу, традицију и обичаје поштују и негују и да се на сваком месту понашају свесно и одговорно.

– Сведоци смо великог културног наслеђа, поштовања српске традиције и обичаја који су исказали излагачи народне уметности, народне ношње, одеће и обуће. На ликовној колонији радови сликара су препуни уметничког казивања које сједињује природу, сензибилитет, слободу знање и надахнуће. У сликама има топлине и осећања, убедљивости и особености, који чине да се њихови радови запазе и упамте. Културно – уметничка друштва из Пољане, Костолца, Вићенце и Рибарске Бање приређују нам задовољство и уживање у различитим формама народних песама и игара. Све то чини ову манифестацију атрактивном и разноврсном, али и говори о богаству, умећу и даровитости и дају велики допринос обележавању „Сестрољинских дана преображења“. Но, и поред културних стваралачких дешавања у црквеној порти, пажњу нам привлачи Црква, као главни извор српске духовности, просвете, културе и обичаја. Објекат је значајан сегмент архитектуре и народног градитељства, који задовољава верске и естетске потребе народа овог краја. О томе сведочи његова лепота и функционалност, као најбољи показатељи како треба живети у складу са природом и слободним верским опредељењем. Градитељи Цркве, као ентузијасти, окренули су нову страницу у историји Пољане и околине, остали су и данас забележени светлим записом, а нас обавезали на велику захвалност и вечно сећање, рекао је Илић а потом уручио пригодан поклон председнику КУД-а „Младост“, Горану Радовановићу за велики допринос овог фоклорног ансамбла у јачању угледа града Пожаревца.

У име владике браничевског др. Игнатија, присутнима се обратио ђакон Томислав Пауновић. Прве већери посетиоци су уживали у играчком умећу малог ансамбла КУД-а „Младости“, који се представио играма из Београда и свирању талентованог једанаестогодишњег хармоникаша, прве хармонике Србије, Бобана Живковића. Традицијом и изворношћу одисала је позорница у црквеној порти, на којој затим наступила Снежана Спасић уз пратњу групе „Наиса“. Другог дана у већерњим сатима у културно – уметничком програму наступили су: КУД „Слога“ из Вићенце, КУД „Рибарска Бања“, КУД „Костолац“ и КУД „Младост“ из Пољане.

Подели са другима: Facebook Twitter