Почетак » Актуелно » О Граду
 

Скупштина града Пожаревца

Усвојен извештај о раду за прво полугође

Одборници Скупштине града Пожаревца, председавао Бане Спасовић, након опширне дискусије, усвојили су извештај о извршењу буџета за период јануар – јун ове године као и извештаје о раду појединих јавних предузећа. Наиме, град Пожаревац има довољно новца у буџету – планирана су 73 капитална пројекта, а за шест месеци реализовано је свега 16-17. На седници Скупштине града Пожаревца констатована је ниска стопа извршења буџета али је, после обимније расправе, извештај ипак усвојен.

Одборници Скупштине града Пожаревца

Одборници Скупштине града Пожаревца

Одборници у Скупштини града Пожаревца као прву тачку дневног реда разматрали су извршење буџета града Пожаревца за период јануар – јун 2015. године. Чињеница је да, за разлику од многих градова у Србији, Пожаревац има значајна средства у каси, међутим, уместо да се тај новац наменски троши на реализацију капиталних инвестиција, већи део средстава остаје ту где јесте – у градској каси.

Skupstina_02

Планирани текући приходи у износу од 2 милијарде 370 милиона 996 хиљада извршени су са милијарду 460 милиона 573 хиљаде, односно 61,60 одсто. Посматрајући то са пренетим а  неутрошеним средствима и ребалансом планирани текући приходи износе укупно 4 милијарде 238 милиона 306 хиљада динара, а извршење прихода је 3 милијарде 328 милиона 148 хиљада динара, односно 78,53 одсто.

Одборници Скупштине града Пожаревца

Одборници Скупштине града Пожаревца

-Од укупно 73 капитална пројекта који су планирани у 2015. години, извршено је 16-17 пројеката и од укупно планираних милијарду 401 милион 272 хиљаде динара на име капиталних издатака, реализација за шест месеци је 116 милиона 135 хиљада динара, односно 8,9 одсто“, каже Милан Дабић, начелник одељена за финансије и јавне набавке, и напомиње да су одлуком о буџету града Пожаревца за 2015. годину обезбеђена  сва средства за реализацију капиталних инвестиција – делом су финансирана из текућих прихода, а највећим делом из пренетих неутрошених средстава у износу од милијарду 121 милион 256 хиљада динара.

За расправу су се јављали опозициони одборници (испред одборничких група ЛДП, ДС СРС) који су критиковали ниску стопу извршења буџета.Поново су отворили питање уређења индустријске зоне и довођење инвеститора, затим решавање проблема одлагања комуналног отпада и изградње Регионалне депоније, изградње затвореног базена…

Критике су упућена и на рачун појединих јавних предузећа, првенствено ЈП „Дирекција за изградњу града Пожаревца“ које је за шест месеци реализовало  мање од половине планираних пројеката. Такође, опозициони одборници су констатовали да је и ЈП „Топлификација“ реализовало мањи део планираних инвестиција.

Одборници Скупштине града Пожаревца

Одборници Скупштине града Пожаревца

Градоначелник Пожаревца Миомир Илић  најавио је да ће на следећој седници Скупштине града, која ће вероватно бити већ средином октобра, пред одборницима бити одлука о другом ребалансу буџета.

Како незванично сазнајемо, оно што је изазивало највише полемике у јавности-  разрешења и именовања директора појединих јавних предузећа – Туристичке организације Пожаревац, Дома здравља и ЈП “Дирекција за изградњу града Пожаревца”, такође ће бити тема на следећој седници Скупштине која би требало да буде одржана током текућег месеца.

Опширнији извештај са ове седнице објавићемо у наредном броју нашег листа.

Подели са другима: Facebook Twitter