Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Štednja vode ili restrikcije

Na sednici Gradskog veća Požarevca razmatrano je 28 tema značajnih za svakodnevni život građana. Povodom zaključaka, predsednik lokalne vlade, gradonačelnik Miomir Ilić, održao je konferenciju za medije na kojoj je obavestio javnost da su članovi Veća, između ostalog, usvojili izveštaj Komisije za raspodelu sredstava kulturno umetničkim društvima u ovoj godini i da je odobren zahtev Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ za formiranje Odbora za obeležavanje manifestacije „Dani Slobodana Stojanovića“. – Gradsko veće prihvatilo je i zahtev Osnovne škole „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz Bradarca za izmenu finansiskog plana za ovu godinu za izmirenja naknade za odvodnjavanje. Naime, grad Požarevac obratiće se nadležnom ministarstvu, sa zahtevom da se ova seoska obrazovna ustanova, naredne godine oslobodi od plačanja ove naknade. Takođe, dali smo saglasnost i na odluku Upravnog odbora Fondacije „Požarevački mir 1718“ o izmeni finansijskog plana za ovu godinu, odnosno o prenameni sredstava.

Na poslednjem zasedanju Gradskog veća, usvojeni su zahtevi Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković“ kojima se odobravaju novčana sredstva za realizaciju projekata iz Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Projekti se odnose na unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene.

– Ukupna prednost projekata Poljoprivredne škole je 6.489.024 dinara. S obzirom na to da je Grad Požarevac, sa 10 odsto od ukupne cene, sufinansijer ovog projekta, iz budžeta za ovu namenu izdvojeno 649.802 dinara. Ukupna vrednost projekta OŠ „Sveti Sava“ je 6.290.519,82 dinara, a Grad Požarevac sufinansiraće ga sa 629.051,98 dinara, rekao je Ilić.

Ovogodišnji Ivandanjski vašar u Požarevcu izgleda da je poslednji put održan na sadašnjoj lokaciji. Članovi Veća, naime, doneli su odluku o njegovom izmeštanju na lokaciju koja će u potpunosti biti komunalno opremljena. Na dnevnom redu Veća našao se i predlog kordinatora za lokalni ekonomski razvoj, za učešće u projektu „Povećanje broja slobodnih lokacija za investiranje“. Realizacija ovog projekta prethodiće raspisivanje javnog poziva fizičkim i pravnim licima za prijavu zemljišta ili objekta namenjenih prodaji, odnosno, davanja u zakup. Usvajanjem ovog predloga omogučeno je da pravna i fizička lica mogu ponuditi u zakup svoje zemljište i/ili objekte namenjene prodaji. Grad Požarevac, zajedno sa LER-om, učestvovaće u realizaciji ovog projekta kojim se domaćim i fizičkim licima omogučava da učestvuju u izgradnji investicionih objekata, a samim tim i zapošljavanju što većeg broja ljudi iz Okruga.

Gradonačelnik Miomir Ilić je još jednom apelovao na građane da vodu iz gradske mreže troše racionalno. On je naglasio da izvorište ne može da podnese ovako veliku potrošnju od 200 litara u sekundi zbog čega pojedine zona na brdima oko Požarevca često ostaju bez pijaće vode. Ukoliko se potrošnja ne bude smanjila, uslediće restrikcije.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter