Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Strategija razvoja i smene direktora

Sa sednice Skupštine grada Požarevca

Na sednici Skupštine grada Požarevca, kojom je predsedavao Bojan Ilić,  raspravljano je o 9 tačaka dnevnog reda među kojima su najznačajnije one koje se odnose na strategiju održivog razvoja Grada dok su najveće interesovanje građana izazvale smene na pojedinim mestima direktora javnih ustanova.

Sa sednice

Sa sednice

Usvojeni su izveštaji o radu u prethodnoj godini ustanova čiji je osnivač grad Požarevac i to za: Predškolsku ustanovu Ljubica Vrebalov, Fondaciju Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barili, Narodnu biblioteku Ilija M. Petrović, Istorijski arhiv Požarevac, Gradski ženski hor Barili, Narodni muzej Požarevac, Centar za kulturu Požarevac, Kulturno sportski centar Požarevac, Turističku organizaciju grada Požarevca, Apotekarsku ustanovu Požarevac, Dom zdravlja Požarevac i Centar za socijalni rad Požarevac.

Visokonaponski trafo preduslov razvoja

Skupština grada je donela odluku da nešto više od 2 hektara zemljišta u blizini Hipodroma prenese u javnu svojinu Republike Srbije kako bi na njemu moglo da se izgradi nova visokonaponska trafo stanica nužna za razvoj industrije i stabilno snabdevanje Požarevca. Grad Požarevac je još 2011.godine započeo aktivnosti na privođenju nameni zemljišta za izgradnju trafoa, da bi tek četiri godine kasnije, u oktobru 2015. doneo odluku da zemljište otuđi u korist EPS-a. Međutim, Repiblička direkcija za imovinu utvrdila je da navedena odluka nije u skladu sa odredbama zakona, kao i da je neophodno da se zemljište prenese u svojinu republike, a ne EPS-a.

Novom odlukom predviđeno je obaveza republike da u roku od 4 godine izgradi trafo stanicu 110/35/10 kilovolti „Požarevac 2“. Grad Požarevac decenijama se snabdeva strujom sa samo jednog visokonaponskog izvora kod Ćirikovca. Kada dođe do kvara na ovom postrojenju, čitav grad je u kolapsu jer pored struje ostane i bez vode.

Novi trafo je neophodan za razvoj industrije i širenje grada jer je jedina visokonaponska stanica preko koje dobijamo struju na ivici mogućnosti da izdrži potrošnju u gradu (96 odsto).

Procenjena ulaganja EPS-a u ovaj objekat trebalo bi da iznesu oko 8 miliona i 150 hiljada evra (986 miliona dinara). Idejni projekat postoji, a ove godine bi trebalo da se pristupi izradi glavnog projekta. U narednom periodu potrebno je da EPS obezbedi finansijska sredstva za celokupnu investiciju.

Skupstina_2

Nakon potvrđivanja mandata jednom odborniku, počela je rasprava o izradi Plana detaljne regulacije „Dragulj” u Kostolcu koja nije prošla bez polemike odbornika.

– Imali smo određenih primedbi oko te tačke vezano za davanje u zakup tamošnjeg lokala, ali moram da napomenem da je lokal vlasništvo preduzeća koje je u stečaju, u vlasništvu Republike tako da kao lokalna samouprava nismo mogli imati neki veliki uticaj, kazao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović dodavši da će taj Plan detaljne regulacije stvoriti preduslove da se valjano uradi ta lokacija sa pristaništem, koja će u narednom periodu imati veliki značaj za turizam ali i privredu.

Od značajnih tačaka Spasović je još naveo i onu koja se odnosi na subvencionisanja kamata studentskih kredita kod poslovnih banaka. Ideja grada je, kako je obrazložio, bila da se na taj način pomogne i onim samofinansirajućim studentima sa teritorije Požarevca koji su najčešći korisnici.

-Na ovoj sednici doneli smo i odluku o načinu otuđenja pokretnih stvari u javnoj svojini Grada Požarevca. Poznato je da smo kupili nepokretnosti Šećerane i obzirom da imamo veliki broj zainteresovanih lica koji žele da otkupe njenu pokretnu imovinu, ovom odlukom smo uskladili tu mogućnost sa zakonom. Uskoro će u jednom nacionalnom listu biti objavljen i oglas tim povodom, najavio je gradonačelnik Spasović i dodao da su značajne novine vezane i za Strategiju održivog razvoja Grada Požarevca kojom će postati daleko operativnija.

Do kraja zasedanja, odbornici su raspraljali još i o imenovanjima i razrešenjima Upravnih i Nadzornih odbora JKP Vodovod i Kanalizacija, Parking servis, Komunalne službe, Istorijski arhiv Požarevac, Centar za socijalni rad Požarevac, Narodna biblioteka Ilija M. Petrović, Narodni muzej Požarevac, Centar za kulturu Požarevac, Kulturno sportski centar Požarevac, Turističku organizaciju grada Požarevca, Gradski ženski hor Barili, Apotekarsku ustanovu Požarevac, Dom zdravlja Požarevac i Fondaciju Milenin dom – Galerija Milena Pavlović Barili.

Pored toga obrazovane su i pojedine Komisije među kojima je i ona koja se odnosi na rešavanje pritužbi na rad komunalnih policajaca, verovatno inspirisana nedavnim incidentima koja su se dešavala u Srbiji a u kojima je učestvovala i Komunalna policija.

Skupstina_3

Obrazovanje staviti na pijedestal

Lokalna samouprava u Požarevcu je kroz stipendije i nagrade u ovoj godini opredelila oko 100 miliona dinara za učenike i studente. Mada je na dnevnom redu bila odluka o utvrđivanju uslova, načina, kriterijuma i postupaka subvencionisanja kamata po studentskim kreditima kod poslovnih banaka na teritoriji grada, koja je jednoglasno i usvojena, graadonačelnik Bane Spasović se, odgovarajući na pitanja odbornika, osvrnuo na ono što grad čini za mlađi naraštaj. -Prosvetu i obrazovanje treba da stavimo na mnogo viši pijedestal vrednosti, naglasio je on. Gradonačelnik  je obećao da će razmotriti predlog odbornice Marice Đokanović iz Demokratske stranke o kreditiranja učenika sa invaliditetom na drugi stepen visokog obrazovanja.

-Ukoliko to budžet dozvoli naredne godine bi lokalna samouprava trebalo da u potpunosti pokrije sve troškove prevoza za učenike osnovnih i srednijh škola. Radimo elaborate o našim mogućnostima. Takođe razmišljamo da studentima, koji ne studiraju u Požarevcu, platimo jednom mesečno povratnu kartu. Želimo da stavimo do znanja da itekako mislimo da zadržimo naše akademce u gradu, ali i da pomognemo svim učenicima srednjih i osnovnih škola. To će biti prioritet prlikom donošenja budžeta za naredu godinu. Sve predloge možete da dostavite lokalnoj samoupravi, ali i da učestvujete u njihovoj izradi. Želimo da sarađujemo sa svima kojima je napredak grada prioritet, kazao je gradonačelnik.

 Skupstina_4

Novi direktori, predsednici, odbornici…

Ovo zasedanje Skupštine donelo je novine na čelnim mestima Narodnog muzeja Požarevac, Centra za socijalni rad kao i sastava pojedinih odborničkih grupa i nadzornih i upravnih odbora.

Odbornici su tokom sednice izglasali razrešenje direktorima Miloradu Đorđeviću (Narodni muzej Požarevac) i Branislavu Popoviću (Centar za Socijalni rad) i na njihova mesta izglasali nove kadrove. Sada je na čelu Muzeja dr Gordan Bojković koji je rođen 1971. godine. Gimnaziju je završio u Požarevcu a diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Već je imao iskustva na rukovodećim pozicijama i to u Centru za kulturu Požarevac u periodu od 2002. do 2008. godine. Bio je i pomoćnik gradonačelnika a trenutno obavlja funkciju Stručnog saradnika Instituta za istorijsku geografiju Filozofskog fakulteta.

Na mestu direktora Centra za socijalni rad postavljena je Tatjana Rajić, inače već zaposlena u toj ustanovi. Rajićeva je predsednik Komisije za izradu lokalnog akcionog plana za mlade Grada Požarevca za period od 2016-2020 godine kao i Rukovodilac tima za profesionalnu orjentaciju grada Požarevca i Braničevskog okruga.

Kada su u pitanju postavljenja u Komisije, Upravne i Nadzorne odbore, gradonačelnik Bane Spasović je naveo da su predložena rešenja u skladu sa stručnim kvalifikacijama i procenom koliko ti ljudi mogu da doprinesu svojim iskustvom, nevezano za partijsku pripadnost. Kao jedno od rešenja koje govori tome u prilog, Spasović je naveo i novinara radija Bum 93 Uroša Uroševića koji je prihvatio poziv da bude u sastavu Štaba za vanredne situacije vezano za pitanje vodosnabdevanja.

Primetno je još nekoliko osoba koje su imenovane na današnjoj sednici a takođe ne dolaze iz vladajuće koalicije.

Na mesto predsednice Upravnog odbora Gradskog ženskog hora Barili imenovana je operska diva, rodom iz Požarevca ali profesionalno vezana za gotovo sve veće operske kuće Evrope, Gabrijela Ubavić.

Na čelu Upravnog odbora Centra za kulturu biće dramski umetnik, takođe Požarevljanin, Slobodan Boba Stepić, čiji se profesionalni angažman, između ostalog, vezuje i za Narodno pozorište u Beogradu.

Takođe, došlo je i do promena u odborničkim grupama te je tako Kristina Đorđić prešla u Srpsku naprednu stranku iz odborničke grupe „Iskorak“. Ovoj odborničkoj grupi, na istoj sednici, pristupila je Milena Minja Pavlović, odbornica ispred Ruske stranke čiji je i predsednik u Požarevcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter