Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Grada Požarevca

Nagrade Grada Požarevca u neto iznosu od po 58.800,00 dinara i povelje o nagradi dodeljene su dr Nevenki Gajić doktoru veterine i socijalnom i humanitarnom radniku iz Požarevca, dr Nenadu Davidoviću lekaru – hirurgu iz Požarevca, Novici Đorđeviću socijalnom radniku iz Požarevca i dr Nenadu Steviću lekaru – pulmologu iz Požarevca.

Povelja Grada Požarevca dodeljena je „Gazstrojpromu“ iz Rusije.

Plakete Grada Požarevca dodeljene su Domu zdravlja Požarevac, Zavodu za javno zdravlje Požarevac i Opštoj bolnici Požarevac.

Na Svečanoj akademiji obratio se i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sledećim rečima:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

„Voleći svoj grad naši preci su podjednako voleli i svoju otadžbinu, te su u danima pre, ali i nakon oslobođenja Požarevca 1918. i 1944. godine dali svoje živote za slobodu cele zemlje. U teškim trenucima za Evropu i svet, zajedno sa borcima Crvene armije čiji su potomci sa nama, naši preci, očevi u rovovima i majke u kućama jurišali su ka slobodi. Danas vodimo mirnodopsku bitku u kojoj se ceo svet nalazi, protiv nevidljivog neprijatelja zvanog Kovid-19, koji je dokazao da je čovek ranjivo biće i pokazao da kada se udružimo možemo sve prebroditi. Zato su danas nagrađeni generali u belim mantilima kojima smo svi mi vojnici. Danas kada puške miruju, ne smemo zaboraviti kako izgleda država i život u njoj kada oružje vodi glavnu reč. Iz tog razloga je važno da u državi glavnu reč vode oni koji brinu za život u Srbiji i naša prezimena a ne za svoja imena. Govoreći o pobedama u ratu i pobedama u miru, usudio bih se da težinu ali i značaj, na primer, proboja Solunskog fronta uporedim sa reformama i napretkom naše zemlje koju poslednjih godina sprovodi naša Vlada i predsednik Republike Aleksandar Vučić. Svestan sam da će mnogi ovo poređenje možda doživeti kao preterano prema ogromnim srpskim žrtvama koje su podnete u Prvom svetskom ratu. Ipak, ako je rezultat i jednog i drugog istorijskog trenutka očuvanje i osnaživanje Srbije, ne zamerite mi što sam mišljenja da su pobede ostvarene u miru jednako važne kao i one izvojevane u ratu.“

U ime nagrađenih, obratila se Nevenka Gajić. Ona je rekla da je ovo ne samo njena, već i nagrada njene porodice. Novčanog iznosa se odrekla u korist udruženja „8. dan“.

Ispred kompanije „Gazstrojprom“ obratio se direktor za spoljne veze Andrej Okuljkov koji je rekao da će, kada se steknu uslovi, to preduzeće učestvovati u obnovi drvoreda breza na Čačalici. On je još dodao da ga je priča o palim vojnicima u borbama za Požarevac dirnula i da je ponosan što je u njihovu čast odlučeno da se „Čačalica“ pošumi brezama iz tadašnjeg Sovjetskog saveza .

Po završetku Svečane akademije, položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu, spomeniku Crvenoarmejcima na Čačalici i na spomenik Palim rodoljubima. Vence su položili predstavnici grada, ruske ambasade, beloruske ambasade, vojske, policije, braničevskog okruga, Gradske opštine Kostolac, predstavnici kompanije „Gazstrojprom“, Ruskog doma, boračkih udruženja, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter