Почетак » Актуелно » О Граду
 

Свечаност у Народном позоришту у Београду

Анита Манчић лауреат награде „Жанка Стокић“

Врсна глумица Анита Манчић је овогодишњи лауреат традиционалне награде „Жанка Стокић која јој је уручена на свечаности у београдском Народном позоришту. Ово престижно признање већ ттринаест година додељују национални театар, Компанија „Новости“ и град Пожаревац. С још једним од најзначајнијих признања у богатом глумачком опусу, Анита Манчић се заслужено придружила већ дугом списку најбољих српских глумица, чије су „личности обележиле позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством уметничког израза“.

Zanka_Stokic_1

Награда

„Жанка Стокић“ додељују оснивачи овог признања а састоји се од Плакете коју дарује Народно позориште (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), статуете Жанке Стокић (поклон града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића) и новчаног износа који поклањају „Вечерње новости“.

Жири (председник Мира Ступица, претходна добитница Мира Бањац, в. д. управника Народног позоришта Дејан Савић, генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић и управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић), међу десет кандидаткиња, одлуку је донео једногласно. – Анита Манчић има све у својој глуми: и изванредан таленат, и очаравајући поглед којим плени и упија пажњу гледалаца, и лепоту која зна да буде и груба и нежна, и дар да у исти мах ослушкује партнера на сцени и дамаре публике у сали, али и грациозност покрета којим доказује да је сцена њен простор, истакао је у образложењу жирија Александар Милосављевић.

Zanka_Stokic_3

Захвалност града Пожаревца

-Наша земља је у обавези да чува и негује сећање на своје великане, подсетио је др Миодраг Степановић, заменик градоначелника Пожаревца и додао: -Тако ми чувамо успомену на Жанку Стокић. Награде код нас често долазе или прекасно или никако. У овом случају није тако: Анита Манчић је једна од две најмлађе добитнице овог престижног признања, које ће јој, надам се, представљати подстрек за даљи успех.

Претходна добитница, наша велика глумица Мира Бањац, истакла је да се „Жанкина“ статуета сели у руке глумице несумњивог успона, интелигенције, с рафинираним избором у сценском пробирању. Захвалила јој се на сусрету у представи „Каролина Нојбер“ и пожелела да тако „храбра и јака све издржи на несигурном глумачком путу“.

-После посете гробу Жанке Стокић почела сам да размишљам шта остаје иза позоришног глумца, да ли само запис на мермеру… Када сликар одложи своју кичицу, композитор последњу ноту, писац слово – њихова уметност не нестаје. Остаје за сва времена. Позоришна уметност је тренутак у односу на време, после спуштања завесе нема је. Има смисао само док у њој учествују уметник и публика у тренутку стварања. Али, остаје у њима, надахнуто и видно узбуђена обратила се гледалишту Анита Манчић. -Ова награда осим части и радости, носи и велику одговорност. Зато је најбоље добити је на врхунцу уметничке снаге кад то још можеш да оправдаш. Чињеница да сам постала једна од „Жанкиних“ глумица потврђује да ни мој тренутак није узалудан…

Zanka_Stokic_2