Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Svečanost u Narodnom pozorištu u Beogradu

Anita Mančić laureat nagrade „Žanka Stokić“

Vrsna glumica Anita Mančić je ovogodišnji laureat tradicionalne nagrade „Žanka Stokić koja joj je uručena na svečanosti u beogradskom Narodnom pozorištu. Ovo prestižno priznanje već ttrinaest godina dodeljuju nacionalni teatar, Kompanija „Novosti“ i grad Požarevac. S još jednim od najznačajnijih priznanja u bogatom glumačkom opusu, Anita Mančić se zasluženo pridružila već dugom spisku najboljih srpskih glumica, čije su „ličnosti obeležile pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza“.

Zanka_Stokic_1

Nagrada

„Žanka Stokić“ dodeljuju osnivači ovog priznanja a sastoji se od Plakete koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (poklon grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanjaju „Večernje novosti“.

Žiri (predsednik Mira Stupica, prethodna dobitnica Mira Banjac, v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević), među deset kandidatkinja, odluku je doneo jednoglasno. – Anita Mančić ima sve u svojoj glumi: i izvanredan talenat, i očaravajući pogled kojim pleni i upija pažnju gledalaca, i lepotu koja zna da bude i gruba i nežna, i dar da u isti mah osluškuje partnera na sceni i damare publike u sali, ali i gracioznost pokreta kojim dokazuje da je scena njen prostor, istakao je u obrazloženju žirija Aleksandar Milosavljević.

Zanka_Stokic_3

Zahvalnost grada Požarevca

-Naša zemlja je u obavezi da čuva i neguje sećanje na svoje velikane, podsetio je dr Miodrag Stepanović, zamenik gradonačelnika Požarevca i dodao: -Tako mi čuvamo uspomenu na Žanku Stokić. Nagrade kod nas često dolaze ili prekasno ili nikako. U ovom slučaju nije tako: Anita Mančić je jedna od dve najmlađe dobitnice ovog prestižnog priznanja, koje će joj, nadam se, predstavljati podstrek za dalji uspeh.

Prethodna dobitnica, naša velika glumica Mira Banjac, istakla je da se „Žankina“ statueta seli u ruke glumice nesumnjivog uspona, inteligencije, s rafiniranim izborom u scenskom probiranju. Zahvalila joj se na susretu u predstavi „Karolina Nojber“ i poželela da tako „hrabra i jaka sve izdrži na nesigurnom glumačkom putu“.

-Posle posete grobu Žanke Stokić počela sam da razmišljam šta ostaje iza pozorišnog glumca, da li samo zapis na mermeru… Kada slikar odloži svoju kičicu, kompozitor poslednju notu, pisac slovo – njihova umetnost ne nestaje. Ostaje za sva vremena. Pozorišna umetnost je trenutak u odnosu na vreme, posle spuštanja zavese nema je. Ima smisao samo dok u njoj učestvuju umetnik i publika u trenutku stvaranja. Ali, ostaje u njima, nadahnuto i vidno uzbuđena obratila se gledalištu Anita Mančić. -Ova nagrada osim časti i radosti, nosi i veliku odgovornost. Zato je najbolje dobiti je na vrhuncu umetničke snage kad to još možeš da opravdaš. Činjenica da sam postala jedna od „Žankinih“ glumica potvrđuje da ni moj trenutak nije uzaludan…

Zanka_Stokic_2