Почетак » Актуелно
 

Техничка школа са домом ученика “НИКОЛА ТЕСЛА”, Костолац – Прославила Дан школе

На прослави поводом Дана школе, сви заслужни сарадници добили су захвалнице, међу награђенима захвалнице су добили Град Пожаревац , градска општина Костолац, награђена су културно уметничка друштва, многа предузећа као и радници школе.

Директор школе др Горан Несторовић је истакао да школа има 842 редовна и 429 ванредних ученика. У њој ради близу 80 професора и стручних сарадника. Школа је опремљена са 16 учионица опште намене, многобројним кабинетима и лабораторијама, халом за практичну наставу машинске струке и салом за физичко васпитање.

Затим је још додао:

“Наша школа редовно прати промене у друштву, образовном систему, привредним кретањима и на тај начин увек стреми да се прилагоди новим токовима. Као таква наша школа је увек била привлачна широком кругу ученика, али и њиховим родитељима јер по завршеном средње стручном школовању велика је шанса за запослење у већ постојећем систему привредног друштва, а такође наши ученици добијају и добро предзнање за даље усавршавање на техничким факултетима.”

Несторовић се још захавалио Граду Пожаревцу на доброј сарадњи и изразио је наду да ће тако бити убудуће.

Испред награђених обратио се градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

“Поштовани пријатељи, драги слављеници…
Данас, у Пожаревцу и Костолцу славимо сви са вама вредан јубилеј, радосни што је традиција Техничке школе из које сте изнедрени настављена и стално се унапређује.
Кроз историју, која за вас почиње 1946. године стигли сте од “Стручне школе за ученике и индустрију и рударство“ до данашње Техничке школе са домом ученика која са поносом и правом носи назив великана српске и светске науке, Николе Тесле.
Кажем, са правом, јер сам сигуран да поред јасне повезаности дела који је Тесла оставио за собом и знања које ви усађујете својим ученицима, видим још једну паралелу. Стално напредовање.

Та црта у карактеру, ако се тако нешто може објаснити и код установе као и код човека, која вас тера да се не задовољавате минулим успесима, већ изнова себе и своју уколину унапређујете, својствена је и Николи Тесли али и костолачкој школи која носи његово име.

О делу славног научника не бих да трошим речи, али подсетићу, и стално подсећам наше суграђане, како сте као и он у свом раду, и ви годинама расли и развијали се.
Када то кажем мислим на проширење и прилагођавање образовних профила сходно потребама развоја модерног друштва, али и самих услова која пружате својим ученицима, како за учење, тако и за друштвени живот и ваннаставне активности.

Дозволите ми да осликам на примерима и навешћу само неке. Имплементација изучавања телекомоникационих мрежа и рачунара, као и обука на њима, затим стручно образовање одраслих, ауто школа, одржавање и поправка моторних возила, дом ученика, производња металних производа… и сигурно нисам набројао све новине које сте унели у вашу школу током свих ових година.

Разлог за то је делом што овом уваженом скупу не желим да одузимам превише времена, а делом што кажу да превише похвала имају повољан утицај на стварање навике да се заспи на ловорикама старе славе.

Ипак, познајући сва претходна, као и ово руководство школе, знам да то неће бити случај. Оно што такође знам, гледајући у зачетак осме деценије вашег постојања је то да ће бити још много јубилеја школе и што је још важније, још много кадрова који ће из ње изаћи достојни имена и реномеа костолачке техничке школе.“

Подели са другима: Facebook Twitter