Почетак » Актуелно » О Граду
 

Традиционално именовање ждребади у Љубичеву

У Ергели „Љубичево“ одржана је традиционална манифестација јединствена у Србији – представљање и давање имена двогоцима, будућим узданицама ергеле, у народу популарно названа „крштење ждребади“, која је организована седми пут. Међу кумовима су били Драган Шутановац министар одбране, Божидар Ђуровић директор Народног позоришта Београд, Наташа Савић, директорка предузећа РИО из Костолца, Дејан Савић, директор Туристичке организације Пожаревац, и Драган Мишковић, аутомеханичар из Љубичева, као и бројни представници јавног, политичког, културног и спортског живота Пожаревца.

Министар Шутановац свом „кумчету“ наденуо је име „Космај“, први човек Народног позоришта Боба Ђуровић ждребету дао митско име „Шишига“, директор Туристичке организације Дејан Савић своје ждребе назвао је по легендарном чаробњаку „Мерлину“. Једина кума на манифестацији, Наташа Савић, маденула је ждребету име „Аполон“. Кум „домаћин“ био је Драган Мишковић, аутомеханичар из Љубичева, који је двогоцу дао име „Мерак“.

Након одсецања гриве, кумови су се уписали у „пореклописну књигу“ пожаревачке ергеле, а потом на поклон добили по једну уметничку слику са мотивима коњарства и по једну позлаћену потковицу.

Од првог крштавања ждребади, организованог 12. маја 2006. године, до данас је имена добило укупно 36 ждребета. У шталама „Љубичева“ узгајају више од 60 расних коња, међу којима је најпознатији пастув Фаркад, пореклом из Уједињених Арапских Емирата који је у пожаревачку ергелу пристигао ради подизања расности њених грла.

Подели са другима: Facebook Twitter