Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Tradicionalno imenovanje ždrebadi u Ljubičevu

U Ergeli „Ljubičevo“ održana je tradicionalna manifestacija jedinstvena u Srbiji – predstavljanje i davanje imena dvogocima, budućim uzdanicama ergele, u narodu popularno nazvana „krštenje ždrebadi“, koja je organizovana sedmi put. Među kumovima su bili Dragan Šutanovac ministar odbrane, Božidar Đurović direktor Narodnog pozorišta Beograd, Nataša Savić, direktorka preduzeća RIO iz Kostolca, Dejan Savić, direktor Turističke organizacije Požarevac, i Dragan Mišković, automehaničar iz Ljubičeva, kao i brojni predstavnici javnog, političkog, kulturnog i sportskog života Požarevca.

Ministar Šutanovac svom „kumčetu“ nadenuo je ime „Kosmaj“, prvi čovek Narodnog pozorišta Boba Đurović ždrebetu dao mitsko ime „Šišiga“, direktor Turističke organizacije Dejan Savić svoje ždrebe nazvao je po legendarnom čarobnjaku „Merlinu“. Jedina kuma na manifestaciji, Nataša Savić, madenula je ždrebetu ime „Apolon“. Kum „domaćin“ bio je Dragan Mišković, automehaničar iz Ljubičeva, koji je dvogocu dao ime „Merak“.

Nakon odsecanja grive, kumovi su se upisali u „poreklopisnu knjigu“ požarevačke ergele, a potom na poklon dobili po jednu umetničku sliku sa motivima konjarstva i po jednu pozlaćenu potkovicu.

Od prvog krštavanja ždrebadi, organizovanog 12. maja 2006. godine, do danas je imena dobilo ukupno 36 ždrebeta. U štalama „Ljubičeva“ uzgajaju više od 60 rasnih konja, među kojima je najpoznatiji pastuv Farkad, poreklom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je u požarevačku ergelu pristigao radi podizanja rasnosti njenih grla.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter