Почетак » Актуелно
 

У Касидолу одржане коњичке трке и изложба ситних животиња

Hа хиподрому у Касидолу одржан је први тркачки дан у овој сезони. Укупан наградни фонд за три галопске трке износио је 260.000 динара, а организатори надметања били су Коњичко друштво „Кнез Михаило“ и Коњичка секција „Касидол“ уз подршку Града Пожаревца.

У првој трци под називом „Меморијал Зорана Ивића Мигље“ на стази дугој 1.200 метара лидерску позицију заузео је Quelindo Sur са Драганом Лазаревићем у седлу. Друго место освојио је Silar, док се на трећој позицији обрео Caiman Победнички пехар предао је Александар Миленковић, директор КД „Кнез Михаило“, а пехар породице Ивић уручила је Мартина Ивић, праунука Зорана Ивића Мигље.

Уследило је главно галопско надметање на дистанци од 1.600 метара „Свети Тодор“ у коjем је тријумфовао Тајсон са јахачем Тиком Вујковићем. Пехар им је уручио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић. Други кроз циљ пројурио је  Paton Sur, док је трећу позицију заузео прошлогодишњи победник Стамени Пик.

Трку за пехар села Касидола на 1.000 метара добио је Caiman са Миланом Ивићем у седлу. Друго место освојило је Just Victory, док се на зачељу нашло грло Piccolo Dancer.

У паузама између трка продефиловала је парада од 10 фијакера у част узгајивача и возача коња липицанске расе Драгог Јеремића из Смољинца. Пехаре и дипломе учесницима уручили су Новица Живановић, председник УО КД „Кнез Михаило“ и Саша Степановић, председник Коњичке секције „Касидол“.

Бане Спасовић

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је овом приликом истакао да је локална самоуправа доста уложила у коњички спорт у претходном периоду, поред пожаревачког хиподрома и ЉКИ уложиће се средства за изградњу трибина на хиподрому у Касидолу.

Коњичким тркама претходило је отварање треће по реду Међународне изложбе ситних животиња „Кикирез 2020“, која је окупила 147 излагача из Србије, Хрватске, Румуније, Аустрије и Француске.

Манифестација која је сврстана у календар догађаја Туристичке организације Града Пожаревца овога марта оплемењена је још једним сегментом лепоте и неговања традиције. Под њеним окриљем одржана је и прва изложба етно хране коју су приредиле чланице удружења жена „Јасеновчанке“ из Јасенова, „Сестра Јелица“ из Малог Црнића и „Пругово“ из истоименог места.

Председник Удружења „Кикирез“ Дејан Обрадовић истиче да се овом изложбом приказује топлина, брига и знање које одликује неговатеље ситних животиња:

“Од десетак ентузијаста који су покренули Удружење у Касидолу, „Кикирез“ у својим редовима данас има преко 60 чланова који се, уз редовне активности, максимално боре да едукују и усмере најмлађе генерације у свет узгоја ситних животиња, љубави према очувању природе и поштовању српске традиције која нас је одржала. Како из рада проистичу нове идеје, могу са поносом да кажем да је на помолу изградња нове хале која ће служити за овакве намене, попут нашег данашњег окупљања. У организацији поред бројних ентузијаста подршку нам пружају Друштво „Љубимац“, Туристичка организација и Град Пожаревац, казао је Обрадовић.

Отварајући овогодишњу изложбу, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је истакао да ће локална самоуправа и убудуће са поносом промовисати ову манифестацију којом се Касидол препоручује као место које вреди посетити и у коме ће се сви, а не само љубитељи животиња добро осећати и сваке године изнова враћати. Касидол је како је рекао Спасовић место витезова али и љубитеља ових предивних животиња и да је захвалан мештанима што одржавају овакве манифестације.

Подели са другима: Facebook Twitter