Почетак » Актуелно
 

У Касидолу одржане коњичке трке и отворена изложба ситних животиња

Касидол је од данас богатији за још једну манифестацију а то је изложба ситних животиња коју је по први пут организовало удружење Кикирез.

На овој изложби било је преко 70 излагача а отворио је председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић следећим речима:

„Данас, како наша дуга традиција то налаже, на Тодорову суботу присуствујемо традиционалним касидолским коњичким тркама али такође започињемо још једну традицију, изложбу ситних животиња. Свакако, најпознатија манифестација везана за наше четвороножне пријатеље у овом крају су Коњичке игре, али ова ваша има подједнак ако не и већи значај за све љубитеље и узгајиваче коња у Пожаревцу и околини. Ако је Љубичевска ергела најпознатија, Касидол је најплоднији и најпродуктивнији део нашег округа када говоримо о врхунским грлима и вештим јахачима. Тодорова субота, спада у оне празнике који славе почетак летњег периода, па се у неким крајевима наше лепе Србије може чути да је то дан када Свети Тодор узјаше коња и оде да доведе лето. Друга прича каже да је то дан када роде поткивају своје невидљиве коње, пред велики пут, да би стигле у наше крајеве за Младенце. Подсећам да је ово и дан када су некада кафеџије у пожаревачком крају држале свој еснафски пир а ви овде у Касидолу објединили и једно и друго па уз славље одајете почаст овим племенитим животињама. Необично ми је драго што сам заједно са вама део ове велике народне светковине, желим Вам свима добро здравље и леп провод данас са својим пријатељима, рођацима и комшијама. “

Након изложбе ситних животиња отпочеле су традиционалне трке на којој су пехаре додељивали челни људи Града Пожаревца.

За трку Кнез Михаило пехар најбољем грлу је уручио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је овом приликом истакао да му је изузетно драго што се налази у Касидолу чувеном месту по добрим јахачима где се трке одржавају већ више од једног века и да је задовољан одзивом посетилаца и поред лошег времена. Он је још додао да је ово једна лепа увертира за предстојеће 55. Љубичевске коњичке игре.

Организатори ове трке су се захвалили градоначелнику и председнику Скупштине на подршци у организовању трке и изложбе ситних љубимаца.

Подели са другима: Facebook Twitter