Početak » Aktuelno
 

U Požarevcu obeležen 9. maj – Dan pobede

Grad Požarevac je prijemom u svečanim salonima gradskog zdanja i polaganjem venaca na spomenike na Čačalici obeležio Dan pobede nad fašizmom.

Na prijemu u svečanim salonima gradskog zdanja prisustvovali su, pored čelnika lokalne samouprave, i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine i Belorusije, predstavnici vojske, policije, sudstva , crkve, direktori javnih preduzeća i institucija, odbornici kao i predstavnici boračkih organizacija.

Goste je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je u svom govoru istakao da za proslavu 9. maja kao Srbi imamo pravo, jer su se za to slavlje naši preci krvavo borili i velike žrtve dali, zatim je još dodao:

“Velika je razlika kada neko šalje svoje vojnike i tera ih da osvajaju tuđu, njima nepoznatu zemlju, i kada branite svoj grad, svoje selo, svoj most, svoj izvor vode i svoju njivu. Zato ni jedna okupacija nije večna i ne može biti večna, bilo da traje 5 ili 500 godina, okupatori moraju jednog dana otići, upravo zbog te razlike između onog koji tuđe napada i onoga koji svoje brani. Upravo to je, dragi prijatelji, ono što nas sve spaja u ovoj prostoriji danas. Svi smo mi ponosni potomci onih koji su, ne samo svoje branili, već i druge oslobađali i zato… Srećan nam svima Dan Pobede!”

Potom su na Čačalici položeni venci, na Spomenike poginulim Crvenoarmejcima i borcima NOR-a i streljanim rodoljubima.

Vence su položili predstavnici ruske, beloruske i ukrajinske ambasade, Braničevskog okruga, grada Požarevca, Vojske Srbije, MUP-a, SUBNOR-a i političkih stranaka.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter