Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу обележен 9. мај – Дан победе

Град Пожаревац је пријемом у свечаним салонима градског здања и полагањем венаца на споменике на Чачалици обележио Дан победе над фашизмом.

На пријему у свечаним салонима градског здања присуствовали су, поред челника локалне самоуправе, и представници амбасада Русије, Украјине и Белорусије, представници војске, полиције, судства , цркве, директори јавних предузећа и институција, одборници као и представници борачких организација.

Госте је поздравио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је у свом говору истакао да за прославу 9. маја као Срби имамо право, јер су се за то славље наши преци крваво борили и велике жртве дали, затим је још додао:

“Велика је разлика када неко шаље своје војнике и тера их да освајају туђу, њима непознату земљу, и када браните свој град, своје село, свој мост, свој извор воде и своју њиву. Зато ни једна окупација није вечна и не може бити вечна, било да траје 5 или 500 година, окупатори морају једног дана отићи, управо због те разлике између оног који туђе напада и онога који своје брани. Управо то је, драги пријатељи, оно што нас све спаја у овој просторији данас. Сви смо ми поносни потомци оних који су, не само своје бранили, већ и друге ослобађали и зато… Срећан нам свима Дан Победе!”

Потом су на Чачалици положени венци, на Споменике погинулим Црвеноармејцима и борцима НОР-а и стрељаним родољубима.

Венце су положили представници руске, белоруске и украјинске амбасаде, Браничевског округа, града Пожаревца, Војске Србије, МУП-а, СУБНОР-а и политичких странака.

Подели са другима: Facebook Twitter