Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу обележен Светски Дан вода – Град Пожаревац издвојио 404 милиона динара за побољшање квалитета и повећање количине здраве пијаће воде

Светски Дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и временом значај овог дана је почео да расте. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Такође од 2005. до 2015. се обележава деценија вода тако да Светски Дан вода има посебан значај током ових година. У Србији се такође обележава Светски Дан вода бројним манифестацијама. Централна манифестација у Пожаревцу је обележена у Пољопривредној школи. На Свечаној академији која је одржана у дворишту школе обратили су се Драгиша Марјановић председник еколошког Удружења пријатељи Чачалице, в.д. директора ЈКП Водовод и канализација Игор Веселиновић, директорка ЗЗЈЗ Ана Јовановић, директор Пољопривредне школе Видоје Вукашинович и градоначелнбик Града Пожаревца Бане Спасовић који је у свом говору истакао:

Поштовани, велико ми је задовољство што се и Пожаревац придружио обележавању 22. марта, Светског дана вода. Ресурс који се, нарочито на овим просторима, пре неколико деценија подразумевао и коме није придавана посебна пажња, данас је предмет разговора на глобалном нивоу. Неке анализе предвиђају да ће до 2025. године две трећине човечанства осетити озбиљан недостатак воде. Процене стручњака кажу да више од милијарду људи нема приступ пијаћој води, а две и по милијарде нема обезбеђене елементарне санитарне услове.

Иако је ово само део статистике из које сам изузео број људи који свакодневно премине услед недостатка исправне, пијаће воде, она је превише црна и довољан разлог за аларм.

Поред тога што је вода проблем о коме расправљају државе и најзначајније светске институције, она је и проблем о коме морају мислити и у свом домену на решењу радити све локалне самоуправе, и на крају сви ми као јединке.

Као појединци можемо штедети воду и користити је рационално, знајући да се све рачуна па и онда када заврнемо славину током прања зуба. Има значаја и када одмах поправимо славину на судопери чим приметимо да капље, или када не заливамо травњак водом из градског водовода… Све се рачуна и све је важно!

Када говоримо о учинку локалних самоуправа, мислим да не морам посебно да напомињем колико смо у Пожаревцу свесни значаја важности исправне, пијаће воде. Проблема је било и на жалост, још их има.

Зато смо у буџету издвојили 404 милиона динара за решавање проблематике како пијаће тако, подземних као и заштите и каналисања атмосферских вода.

Примера ради, само за реверсну осмозу локална самоуправа ће субвенционисати са 48 милиона динара Јавно комунално предузеће Водовод и канализација. Мало преко 160 милиона динара је издвојено за изградњу фекалне канализације, док је за заштиту од атмосферских вода издвојено 128 милиона. По први пут за мониторинг код губитака воде у систему намењено је 15 милиона динара. Само је прошле године на заштиту водотокова другог реда, издвојено 40, док је ове за санацију старог речног корита Млаве издвојено 50 милиона динара.

Знамо да се овде не сме стати, већ да је потребан још одговорнији приступ у очувању најзначајнијег ресурса. Говорећи овде пред вама, пред онима који су свесни важности и драгоцености воде, позивам вас да сви заједно за њено очување, данас учинимо што можемо, да сутра не би радили оно што морамо.

У културно уметничком програму су учествовали ученици Пољопривредне школе, који су извели неколико музичких нумера и рецитала.

 

Подели са другима: Facebook Twitter