Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу обележено двадесет година од почетка НАТО агресије

Полагањем венаца на споменик Слобода у Пожаревцу обележено је двадесет година од почетка бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије.

Венце на споменик положили су породице палих бораца, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, СУБНОР-а Пожаревац, патриотских удружења, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и грађани. Помен код споменика одржали су свештеници Браничевске епархије.

Полагање венаца претходио је пријем, за породице погинулих војника и полицајаца, у Свечаним салонима Градског здања, који су уприличили градоначелник Бане Спасовић и председник Скупштине Града Бојан Илић.

Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да и после 20 година туга и бол не пролазе:

“78 дана, одолевати најмоћнијој војној алијанси у историји ове планете у бестидно названој операцији “Милосрдни анђео”, нанело је нашој Србији огромну материјалну штету али не и понижење. Заслужни за то што о том тешком периоду наше историје, али у исто време и мрачном периоду историје оних који су нас напали, можемо да говоримо уздигнуте главе су управо 12 и по хиљада рањених људи и две и по хиљаде живота који су тада угашени. Деветнаесторо њих били су и полицајци и војници из Браничевског округа. Њих деветнаесторо више нема међу нама, али вечно остаје наше поштовање и дивљење које ћемо увек гајити, али и преносити на будуће генерације. Кажу да човек умире два пута, једном када му се угасе животне функције, а други пут када га сви забораве. За породице погинулих је то чување успомене подразумевана судбина, али за све нас остале, за целокупно друштво, за Србију – то је света обавеза. Сви смо тужни због прераног одласка наших јунака, али смо исто тако свесни да су се херојском погибијом ваши и наши мученици сврстали у ред свих великих браниоца Србије кроз њену историју. Немам ни најмању дилему да ће, када историјска дистанца буде довољно велика, њихова имена и у светским читанкама, а не само у српским, бити раме уз раме са онима са Кајмакчалана, Цера, Дрине… Тачно је да историју пишу победници, али је потврђује време а оно ради за славу наших јунака. А док то време не дође, док и остатак света не увиди каква је Србији неправда учињена 1999. године, док не сазнају сви како смо се храбро бранили и најбољи од нас гинули, остаје нам ово данас. Остаје нам да се на овакав начин свих њих сећамо, и говоримо млађим нараштајима и читавом свету – ОНИ су погинули за част, право, правду и своју земљу. “

Пријему су између осталих присуствовали представници војске, полиције, судства, челни људи локалне самоуправе Пожаревца и Костолца, одборници, директори јавних предузећа и установа локалног и републичког карактера и борачке организације.

 

Подели са другима: Facebook Twitter