Почетак » Актуелно » Култура
 

У Руском дому у Београду отворена изложба „Уметност без граница“

Ова изложба је међународног карактера и на њој је учествовало око 40 ликовних уметника из Европе и Азије. Иначе сва дела су настала на Међународној ликовној колонији под називом „Уметност без Граница“, која је одржана у Пожаревцу у организацији Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ и пожаревачког Центра за културу.

Изложбу је у Руском дому у Београду отворио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

Бане Спасовић

“Изузетно ми је драго што је Пожаревац поново у прилици да се кроз уметност представи у овом дому, за кога ствараоци из нашег града, нарочито ликовни уметници, кажу да им је друга кућа.

Традиционална међународна изложба “Уметност без граница” својим именом, али и суштином оправдава своје постојање у универзалној борби човечанства да докаже да смо сви на овој планети исти и да су разлике наша предност а не препрека.

Како другачије објаснити на једном месту толико обједињених уметничких дела насталих под кистом уметника из свих крајева света. Заједнички именилац њиховој инспирацији јесте био Пожаревац, али су у сва та платна уткане специфичности и лепоте земаља које су имале своје представнике у тим ликовним колонијама.

Као посматрач и конзумент уметности не усуђујем се да коментаришем дела која су пред нама али ми то неће сметати да у њима уживам, навикнут на висок реноме које Удружење ликовних ствараоца “Ђура Јакшић” ужива у свету сликарства.“

На изложби су између осталих говорили и заменик директора Руског дома Галактинов Василиј Владимирович, директор ЦЗК Пожаревац Драги Ивић, председник УЛИС Снежана Милошевић и представник Руске амбасаде. У културно ументичком програму наступио је хор “Одјек”.

Подели са другима: Facebook Twitter