Почетак » Актуелно » О Граду
 

Удружење Рома Браничевског округа и град Пожаревац обележили Међународни дан људских права

У Пожаревцу, у оквиру пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, одржана је јавна дебата поводом обележавања Међународног дана људских права у оквиру спровођења пројекта „Подршка едукативној инклузији Рома на свим образовним нивоима и подршка самозапошљавању у Пожаревцу – Наше право да живимо боље“.

 

Јавна дебата је одржана са циљем да укаже на проблеме у процесу поштовања људских права на локалу и да кроз размену искуства различитих кључних актера предложи решења за превазилажење ових проблема. У оквиру јавне дебате чули смо ставове представника институција – града Пожаревца, Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, као и представнике организација цивилног друштва – Омладине Јазаса, Удружења 8. дан и Удружења Рома Браничевског округа.

Дебата је указала на различите видове дискриминације и угрожавања људских права, посматраних из углова представника институција, али и понудила разноврсна решења која ће допринети систематском приступу поштовању људских права на локалном нивоу кроз међусекторско деловање свих кључних актера. Закључци дебате су садржани у настојању да се уложе напори који ће омогућити синергијско деловање организација цивилног друштва који имају у фокусу различите друштвене групе које су вишеструко угрожене, као и да је неопходно чешће организовати јавне догађаје које скрећу пажњу јавности на проблем поштовања људских права.

Пројекат “Наше право да живимо боље” је финансиран од стране Европске уније а спроводе га Удружење Рома Браничевског округа, као носилац пројекта и Град Пожаревац, као партнер уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као главног корисника пројекта. Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, коју ЕУ финансира са 5.4 милиона евра, а који спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пројекат ’Наше право да живимо боље’ је усмерен према ромској популацији и у току пројекта је предвиђено низ активности вазаних првенствено за образовање и запошљавање ромске популације у Пожаревцу. Кроз пројекат је планирана и подршка самозапошљавању младих Рома – у сарадњи са партнером и стручним службама које се баве проблемима незапослености Удружење Рома Браничевског округа ће спровести низ активности са циљем да се смањи стопа незапослености Рома. У овој фази пројекта предвиђено је стажирање младих Рома у јавним и приватним предузећима, отварање бизнис инкубатора, спровођење обука за покретање сопственог бизниса, доделу грантова – опреме за Роме који имају жељу да постану предузетници.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова , који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.
Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).
Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

Поред наведених пројектних активности у оквиру пројекта биће организовано и низ разних догађаја који ће омогућити (не само) ромскoj популацијi да учествујe, већ и  широј угроженој популацији кроз акције прикупљања коришћене гардеробе, обележавање међународних празника, и низ других активности о којима ће бити обавештено становништво путем локалних медија у току 18 месеци реализације пројекта.

Овим путем позивамо грађане заинтересоване да се укљуће у пројектне активности да се јаве директно у Удружењу Рома Браничевског округа у улици Моше Пијаде бб у Пожаревцу (старе касарне), на телефон 012/213-783 или на е-маил: urbo.po@mts.rs

Трајање пројекта је 18 месеци а укупна вредност пројекта је 118 116. 86 ЕУР

Подели са другима: Facebook Twitter