Почетак » Актуелно
 

Уприличен пријем за госте из Грчке

У пожаревачком градском здању уприличен је пријем за госте из Грчке тачније братских и пријатељских градова Јањине, Ираклије и са Лефкаде.

Госте је примио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић који је том приликом рекао да је увек лепо видети пријатеље који Пожаревац могу звати својом кућом:

Бојан Илић

“Друштво Српско- Грчког пријатељства овде је изузетно активно, понајвише због великог броја ваших сународника који су били и јесу и наши суграђани. Братимљење наших градова и села је само природни наставак свега тога, али понајвише једног феномена који, чини ми се, није до сада објашњен. Говорим о феномену блискости наша два народа које повезује заједничка вера и релативна близина наших земаља, али не само то. Уверен сам да би Срби волели Грке и Грци Србе и да су на различитим странама наше планете и различитих верских убеђења. Сматрам да је за нашу блискост највише заслужан темперамент који делимо, али и љубав према животу и људима који, као и ми сами, се радују пријатељу и желе да се осећа као код куће. Зато и ми Пожаревљани данас желимо да се осећате као да сте у својој Ираклији, Лефкади или Јањини а наша највећа и једина награда биће ваши осмеси и задовољство. Надамо се да ће они међу вама који су већ некада били у Пожаревцу приметити да смо између две године променили наш град у позитивном смислу. Понајвише због тога што, исто као што желимо да Пожаревац учинимо што бољим за живот наших грађана у њему, желимо и да га учинимо атрактивним за оне који долазе да виде његове лепоте и туристичке атракције.”

др Мирољуб Манојловић

У име друштва Српско- Грчког пријатељства Риста Колоњас присутне госте је поздравио др Мирољуб Манојловић историчар који је подсетио не историјске везе Грчке и Србије, али и Пожаревца и Ираклије зато што је за време Првог светског рата у Пожаревцу у избеглиштву боравило неколико хиљада Грка а неки од њих и дан данас имају своје потомке у Пожаревцу.

Јоргос Куцакис

Јоргос Куцакис, градоначелник Ираклије захвалио се на топлом пријему у Пожаревцу и истакао је да грчки народ никада неће заборавити оно што су пожаревљани учинили за њих за време Првог светског рата.

Након обраћања гости и домаћини су разменили поклоне.

Подели са другима: Facebook Twitter