Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Uskršnji Etno festival u Poljani

Vaskršnji Etno festival, 8. po redu, organizovan je po tradiciji u porti crkve Sestroljin u Poljani. Najlepše jaje izložila je Etno sekcija „Pomoravski vez„  iz Osipaonice a najlepše jelo i najlepši štand pripremila je Etno sekcija „Đerdan„ iz Ivanjice.

Veliki broj udruženja žena Etno sekcija i zanatlija iz bliže i šire okoline prikazalo je na najbolji način kako je i šta su pripremali naši preci na trpezama za najlepši prolećni praznik Uskrs.

Ovogodišnju manifestaciju Uskršnji Etno festival otvorio je gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

–Smotru, koju je grad Požarevac podržao i prepoznao kao jedan od svojih simbola na planu očuvanja Srpske tradicije i predstavljanja običaja ovoga dela Pomoravlja i Stiga, sve više poprima međunarodni karakter i postaje mesto širenja prijateljstva i ljubavi među ljudima i narodima, rekao je gradonačelnik Milosavljević.

Pored gradonačelnika, otvaranju festivala prisustvovali su njegova zamenica Vukica Vasić, predsednik Skupštine grada Požarevca Milomir Ilić , direktori javnih preduzeća i direktor Turističke organizacije Požarevac Dejan Savić, koji je izrazio zadovoljstvo učešćem velikog broja Kulturno umetničkih društava, udruženja i zanatlija koji čuvaju duh starih zaboravljenih zanata i rukotvorina.

– I ove godine kao i predhodnih, Manifestacija je na uspešan način organizovana, očekujemo da opravdamo poverenje svih onih koji su došli danas i da svojom organizacijom zadovoljimo različite ukus i različite potrebe onih koji danas odvoje vreme i dođu ovde u Portu manastira Sestroljin, dakle u Poljani, da sa nama uživaju u fenomenalnim jelima, starim zanatima, radinostima. Gledaju kasnije popodne kulturno umetnički program i različita kulturno umetnička društva koja su uzela učešće ovde. Drago mi je da napomenem da je Festival zadržao međunarodni karakter, dakle i ove godine imamo goste iz inostranstva. Znači imamo 3 društva pre svega Kulturno umetničko društvo iz Grčke sa Felkade iz Slovenije i iz Makedonije. Očuvali smo tradiciju okupljanja na ovom prostoru. Ovaj festival je iz godine u godinu sve bolji i bolje organizovan.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter