Почетак » Актуелно » О Граду
 

Проглашена ванредна ситуација

Услед проблема са водом за пиће у Пожаревцу и околини

Услед проблема са водом за пиће у Пожаревцу и околини, градоначелник Миомир Илић је прогласио ванредну ситуацију на подручју града Пожаревца и насеља Љубичево и Забела услед нарушеног редовног водоснабдевања грађана а ургентно решење овог проблема најављено је за крај текућег месеца.

Ванредни догађај, односно забрана коришћења воде из градског водовода за пиће и припрему хране, проглашен је 13. октобра. Од тада па до данас падавина је било мало и река Морава је и даље испод нивоа што је, поред шљункара, један од главних узрочника загађености воде, односно повишеног нивоа нитрата. Како је у последњем узорковању воде из водоизворишта „Кључ“ од 2. новембра измерено  62 мг/л нитрата, што прелази дозвољену границу, на предлог Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Пожаревца Миомир Илић је на конференцији за медије прогласио ванредну ситуацију на територији града Пожаревца и насеља Забела и Љубичево.

Приликом проглашења ванредне ситуације

Приликом проглашења ванредне ситуације

Стручно-оперативни тим поднео је градоначелнику предлог ургентног решења водоснабдевања града, који је образложио Владимир Стоимировић из ЈКП “Вик”.

-Предлог је да се изврше све припремне и техничке радње за захватање сирове воде са језера у небрањеном делу реке Велике Мораве на београдском путу ради њеног наливања у инфилтрационе базене. То значи постављање понтона са пумпом у језеро и линијски цевовод у дужини од 4,6 километара до инфилтрационих базена на изворишту „Кључ“ чиме би се ова сирова вода допремала до инфилтрационих базена. Привредно друштво “Георад” би истовремено вршило бушење два бунара на водозахвату Морава, узводно од бунара број 10, чиме би се добила додатна количина воде за наливање, која би се, такође, пласирала према инфилтрационим базенима на водоизворишту „Кључ“.

Опремање тих бунара и израду цевовода би радило ЈКП “Водовод и канализација” из Пожаревца. Такође, Института за водопривреду “Јарослав Черни” је дао предлог да се почне са додатном инфилтрацијом одређене количине воде из Велике Мораве у залеђе иза бунара на водоизворишту Морава. Практично би се пребацивала и транспортовала одређена мања количина воде у та инфилтрациона језера и на тај начин би требало да дође до разблажења подземних вода на водозахвату Морава, напоменуо је још Стоимировић и додао да ће се почети са дневним мониторингом праћења свих вода захваћених овим предлогом од стране Завода за јавно здравље.

Градоначелник каже да још увек не знају колико ће новца бити потребно да се ово краткотрајно решење водоснабдевања спроведе у дело али се нада да ће поменути радови бити завршени до краја новембра.

До тада, грађанима се саветује да се пијаћом водом снабдевају из цистерни које се пуне костолачком водом која је, према речима градоначелника, исправна за пиће и припремање хране и свакодневно се контролише.

Подели са другима: Facebook Twitter