Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Usvojena odluka o maksimalnom broju zaposlenih

Sednica Skupštine grada Požarevca

Skupština grada Požarevca, kojom je predsedavao Bane Spasović, donela je odluku o maksimalnom broju zaposlenih koja se odnosi na sve zaposlene u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada. Odbornici su se, između ostalog, izjašnjavali i o odluci o nadležnostima, uslovima i postupcima davanja u zakup poslovnih prostorija, prodaji konja u JP „Ljubičevo“, održavanju semafora, horizontalne i vertikalne signalizacije i održavanju ulica, lokalnih nekategorisanih puteva u tekućoj godini.

skupstina_2

Čitavo zasedanje Skupštine grada Požarevca obeležila je upravo ta odluka o utvrđivanju maksimalnog broja zaposlenih u svim institucijama koje se finansiraju iz budžeta lokalne samouprave. Sednici su prisustvovali i predstavnici sindikata radnika zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima. Nekoliko desetina radnika Gradske uprave okupilo se u holu ispred skupštinske sale očekujući odluku.

Prema obavezujućem uputstvu koje je došlo iz Vlade Republike Srbije u Požarevcu bi u pomenutim institucijama trebalo da ostane maksimalno 1209 stalno zaposlenih čije se plate, odnosno zarade finansiraju iz budžeta grada.

Po organizacionim jedinicama predloženo je da u GU Požarevac ostanu 182 stalno zaposlena, zatim u pravobranilaštvu 3 lica i GO Kostolac 10. Od javnih preduzeća, u Direkciji treba da ostane 56 radnika, Toplifikaciji 93, Vodovodu 222, Komunalnim službama 208, Parking servisu 43 i Ljubičevu 27 radnika na neodređeno vreme. U ustanovama i drugim organizacijama u oblasti kulture i obrazovanja raspored je sledeći: u PU „Ljubica Vrebalov“ 231, Centru za kulturu 28, Narodnom muzeju 19, zatim u Biblioteci 21, Istorijskom arhivu 12, Galeriji Barili 5, Kulturno sportskom centru 13, Turističkoj organizaciji 7, u Mesnim zajednicama na teritoriji grada Požarevca 10 i Centru za socijalni rad 19 lica.

skupstina_3

Odbornici opozicije kritikovali su predlog odluke sa stavom da nije jasno sa kojim kriterijumima se rukovodilo kada je određivan maksimalni broj zaposlenih i koja lica treba da budu proglašena za tehnološki višak. Predstavnici vladajuće koalicije, počev od gradonačelnika Miomira Ilića, u svom izlaganju istakli su da je odlukom samo utvrđen maksimali broj zaposlenih a da kriterijume prilikom utvrđivanja viškova treba da sprovode nadležni, odnosno direktori i načelnik (zamenica načelnika) Gradske uprave.

Odbornik Ivan Jović, ispred Srpske napredne stranke istakao je da je odluka o maksimalnom broju zaposlenih posledica neodgovorne politike svih vladajućih koalicija koje su vodile Požarevac u prošlosti i koje nisu učinile ništa na polju razvoja i dovođenja investitora. On je dodao da takve brige nije bilo kada su se zatvarale fabrike i kada su hiljade ljudi ostajale bez posla. Dušanka Kukolj, odbornica Socijalističke Partije Srbije istakla je da grad mora da sprovede odluku o maksimalnom broju zaposlenih i ponovila još jednom da će se o kriterijumima za to odlučivati u narednih 60 dana.

skupstina_4

 

skupstina_1

Narodni poslanik Veroljub Arsić je rekao da ceni brigu odbornika za svakog zaposlenog.

-Imamo zakon koji je donet na republičkom nivou, i on se sprovodi. Apelujem na one koji odlučuju o tome da vode računa o socijalnom momentu, pre svega o tome ko treba da ide u penziju, a ne da za tehnološki višak predlažu samohrane majke i majke sa malom decom. Cenićemo njihove odluke u maju i junu. Grad mora da vodi računa o tome, kao što mora da vodi računa o svom razvoju. Nisam primetio da je u poslednjih sedamnaest godina ijedan investitor došao u Požarevac. Nisam primetio da se neko potrudio da stvori uslove za zapošljavanje van državnog sektora. Ova koalicija je dala nadu Požarevcu da može da živi. Ničiji privatni interes nam nije važniji od javnog interesa, istakao je Arsić.

Odluka o maksimalnom broju zaposlenih usvojena je sa 38 glasova za i devet protiv.

 

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter