Почетак » Актуелно
 

Ванредна ситуација у Љубичеву због оболелог грла у ергели

На предлог локалног штаба за ванредне ситуације, градоначелник Пожаревца прогласио је ванредну ситуацију на подручју насеља Љубичево. У ергели Љубичево појавила се заразна болест крпељски енцефалитис (ТБЕВ) код једног коња. Решењем ветеринарске инспекције забрањен је улазак незапосленим и непознатим особама у круг ергеле.

Ветеринарска инспекција је данас наложила јавном предузећу „Љубичево” да издвоји оболеле животиње, уведе обавезу коришћења заштитне опреме код запослених у ергели, забрани кретање коња ван ергеле и довођење нових грла, забрани улазак незапосленим и непознатим особама, ограничи улазак паса, мачака и дивљих животиња, детаљно сваког дана обавља прање и дезинфекцију штала и опреме, нешкодљиво уклања сено из штала, изврши дератизацију и дезинсекцију свих штала и површина на којима бораве коњи и изврши клинички преглед грла и узорковање крпеља уколико се установи њихово присуство на самим грлима, у објектима или опреми за лабораторијско испитивање.   

Ове мере спроводиће запослени, ветеринарска амбуланта, Ветеринарски институт, као и служба зоохигијене ЈКП Комуналне службе.

Грло оболело од крпељског енцефалитиса данас је успавано. Крпељски енцефалитис коња је озбиљна заразна болест заједничка за људе и животиње. Али се она не преноси са човека на човека или животиње на човека већ искључиво уједом крпеља.

Главне клиничке карактеристике болести су главобоља, повраћање, поремећаји свести и фокални неуролошки знаци.

Узрочник је вирус који се преноси крпељима. ЕУ је у септембру 2012. године уврстила ову заразну болест у листу нарочито опасних заразних болести која подлеже обавезном пријављивању.

Иначе, ради се о болести која је први пут дијагностификована у Србији. ЈП Љубичево је реаговало на време, одмах су одрађене анализе крви код грла која су имала симптоме и обавестили су надлежне службе.

У случају убода, крпеља треба се одмах обратити медицинској установи.

Република до сада није прогласила ово подручје угроженим или зараженим од крпељског енцефалитиса.

Поводом ове ванредне ситуације градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић обратиће се сутра медијима.

Подели са другима: Facebook Twitter