Početak » Aktuelno
 

Veća bezbednost u Spomen parku “Čačalica”

Shodno slovu zakona, u Spomen parku “Čačalica” biće angažovana profesionalna služba obezbeđenja.

Natpisi u pojedinim medijima doveli su u zabludu građane o ingerencijama budućih čuvara reda na omiljenom izletištu Požarevljana.

Uslovima javne nabavke koju je Gradska uprava Požarevca raspisala za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja Čačalice predviđeno je angažovanje četiri radnika, jedan u svakoj smeni. U tehničkoj specifikaciji ove javne nabavke, između ostalog, stoji:

– Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja OVLAŠĆEN je da proveri identitet lica koje ulazi ili izlazi iz objekta ili prostora koji se obezbeđuje i u samom štićenom prostoru, pregleda lice ili vozilo na ulazu ili izlazu iz objekta ili prostora i u samom štićenom prostoru, zabrani neovlašćenim licima ulaz i pristup u objekat ili prostor koji se obezbeđuje. Takođe, službenik obezbeđenja ovlašćen je i da naredi licu da se udalji iz objekta ili prostora koji se obezbeđuje, ako se lice tu neovlašćeno nalazi, upozori lice koje svojim ponašanjem ili propuštanjem dužne radnje može ugroziti svoju bezbednost, bezbednost drugih ili izazvati oštećenje i uništenje imovine. Obezbeđenje može i da privremeno zadrži lice koje je zatekao u objektu ili prostoru u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije. Navedena ovlašćenja službenik obezbeđenja može primeniti i upotrebiti samo u štićenom objektu ili prostoru. – stoji u tekstu tehničke specifikacije.

Slučajnim ili namernim propustom pojedini mediji su naveli da će pripadnici obezbeđenja biti u obavezi da sve građane u Spomen parku Čačalica legitimišu, pretresaju, ili da im, po sopstvenom nahođenju, zabrane ulaz ili narede da napuste štićeni prostor. Sve to je uznemirilo građane i navelo na pomisao da će na Čačalici vladati neki poseban režim očuvanja reda i mira, naveo je zamenik načelnika Gradske uprave Grada Požarevca.

Istina je da je ova javna nabavka potpuno u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju i članom 46. koji propisuje sva ovlašćenja službenika obezbeđenja, uključujući i nošenje oružja. Takođe, javna nabavka propisuje i da mogu konkurisati samo firme sa licencom dobijenom od strane nadležnih službi.

Pored toga, obezbeđenje sa istovetnim ingerencijama je već dve godine angažovano na požarevačkom hipodromu i nije zabeležen nijedan slučaj prekoračenja ovlašćenja kao i bilo kakvih neprijatnosti po prolaznike.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter