Почетак » Актуелно » О Граду
 

Вежбе Штаба за ванредне ситуације града Пожаревца

Деловање у случају саобраћајке

У оквиру Командно симулационе вежбе Штаба за ванредне ситуације, на полигону Ватрогасне јединице Пожаревац, изведена је тактичко показна вежба “техничка интервенција у саобраћају”. У вежби су учествовали припадници ватрогасно-спасилачке јединице Пожаревац, Црвеног крста Пожаревац и службе Хитне помоћи Дома здравља. Током преподнева, припадници Ватрогасно-спасилачке јединице, Штаба за ванредне ситуације, Црвеног крста и представници Националног тренинг центра МУП-а Републике Србије имали су две симулационе вежбе. Један део вежбе се односио на поплаве, а други на хемијски акциденат.

Са ватрогасног полигона

Са ватрогасног полигона

 

-Вежба је добро прошла и успели смо да увежемо све линије рада Штаба за ванредне ситуације.Наравно, увек постоје и неки недостаци. Извршили смо анализу вежбе и оно што није било добро отклонићемо у наредном периоду, казао је Горан Ђорђевић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу. Он је још истакао да је у односу на прошлу годину Штаб боље припремљен  за  деловање у ванредним ситуацијама јер иза себе има  велико искуство са прошлогодишњих поплава. Управо то искуство искористиће да би отклонили све недостатке.

Представници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије спровели су дводневну обуку чланова Штаба за ванредне ситуације у Пожаревцу. Поред едукативног приступа који се односи на закон о ванредним ситуацијама, одржана је и обука на којој су увежбаване активности које се тичу интервенција у  ванредним ситуацијама.

Миомир Илић, градоначелник Пожаревца и командант Штаба за ванредне ситуације је изјавио: -Ова обука је била корисна првенствено за чланове Штаба, али и за оне који то нису али су у функцији примене одређених мера које штаб прописује, попут јавних предузећа и установа и привредних субјеката. Евентуалне примедбе које ће добити од МУП-а Србије уградиће у допунске планове, казао је између осталог Миомир Илић, градоначелник Пожаревца и командант Штаба за ванредне ситуације и нагласио да су у буџету града Пожаревца за 2015. годину, као и ребалансом буџета,  издвојили велика средства за одбрану од поплава, на подручијима града и на водотоцима друге категорије за које је град Пожаревац надлежан. Издвојили смо 12 милиона динара за чишћење старог корита реке Млаве у дужини од 20 километара, јер је у мајским поплавама долазило до преливања. Ребалансом буџета издвјена су средстава за опремање цивилно-заштитне јединице и набавку грађевинског матерјала, врећа, куповину чамца за спасавање, пумпе за црпљене воде и остале неопходне опреме.

vezbe_2

Такође, град Пожаревац се обратио Влади РС за помоћ у виду обезбеђења финансијских средстава за санацију најугроженијег подручја, касете Маљуревац – Брадарац.

Подели са другима: Facebook Twitter