Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Vežbe Štaba za vanredne situacije grada Požarevca

Delovanje u slučaju saobraćajke

U okviru Komandno simulacione vežbe Štaba za vanredne situacije, na poligonu Vatrogasne jedinice Požarevac, izvedena je taktičko pokazna vežba “tehnička intervencija u saobraćaju”. U vežbi su učestvovali pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Požarevac, Crvenog krsta Požarevac i službe Hitne pomoći Doma zdravlja. Tokom prepodneva, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice, Štaba za vanredne situacije, Crvenog krsta i predstavnici Nacionalnog trening centra MUP-a Republike Srbije imali su dve simulacione vežbe. Jedan deo vežbe se odnosio na poplave, a drugi na hemijski akcidenat.

Sa vatrogasnog poligona

Sa vatrogasnog poligona

 

-Vežba je dobro prošla i uspeli smo da uvežemo sve linije rada Štaba za vanredne situacije.Naravno, uvek postoje i neki nedostaci. Izvršili smo analizu vežbe i ono što nije bilo dobro otklonićemo u narednom periodu, kazao je Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu. On je još istakao da je u odnosu na prošlu godinu Štab bolje pripremljen  za  delovanje u vanrednim situacijama jer iza sebe ima  veliko iskustvo sa prošlogodišnjih poplava. Upravo to iskustvo iskoristiće da bi otklonili sve nedostatke.

Predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije sproveli su dvodnevnu obuku članova Štaba za vanredne situacije u Požarevcu. Pored edukativnog pristupa koji se odnosi na zakon o vanrednim situacijama, održana je i obuka na kojoj su uvežbavane aktivnosti koje se tiču intervencija u  vanrednim situacijama.

Miomir Ilić, gradonačelnik Požarevca i komandant Štaba za vanredne situacije je izjavio: -Ova obuka je bila korisna prvenstveno za članove Štaba, ali i za one koji to nisu ali su u funkciji primene određenih mera koje štab propisuje, poput javnih preduzeća i ustanova i privrednih subjekata. Eventualne primedbe koje će dobiti od MUP-a Srbije ugradiće u dopunske planove, kazao je između ostalog Miomir Ilić, gradonačelnik Požarevca i komandant Štaba za vanredne situacije i naglasio da su u budžetu grada Požarevca za 2015. godinu, kao i rebalansom budžeta,  izdvojili velika sredstva za odbranu od poplava, na područijima grada i na vodotocima druge kategorije za koje je grad Požarevac nadležan. Izdvojili smo 12 miliona dinara za čišćenje starog korita reke Mlave u dužini od 20 kilometara, jer je u majskim poplavama dolazilo do prelivanja. Rebalansom budžeta izdvjena su sredstava za opremanje civilno-zaštitne jedinice i nabavku građevinskog materjala, vreća, kupovinu čamca za spasavanje, pumpe za crpljene vode i ostale neophodne opreme.

vezbe_2

Takođe, grad Požarevac se obratio Vladi RS za pomoć u vidu obezbeđenja finansijskih sredstava za sanaciju najugroženijeg područja, kasete Maljurevac – Bradarac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter