Почетак » Актуелно » О Граду
 

Висока техничка школа обележила 40 година постојања

Висока техничка школа струковних студија је данас свечаном академијом у градском здању обележила 40 година постојања и успешног рада.

Присутне је поздравио председник пожаревачког парламента Боја Илић који је истакао:

”Дугачак пут сте прошли ви и ваши претходници од 1979. године када је школа основана и почела са радом у изнајмљеним просторијама у Образовном центру 13. октобар у Костолцу. Након електро, машинског и технолошког смера, пратећи тенденције у просвети, али ослушкујући и потребе овог краја, деценију касније уведена је и Пољопривредно – прехрамбена струка састудијском групом – инжењера пољопривреде за ратарство.Школске 2003/04. године отворен је и нови Одсек за заштиту животне средине, односно са образовним профилом, инжењер за заштиту животне средине а школске 2008/09. године, акредитоване су и специјалистичке студије на агрономском и машинском одсеку. Ови подаци о школи говоре понајвише а амбицијама људи који су у руководству школе а који јасно и недвосмислено следе визију у којој наш град израста у средину са јаком и уваженом високошколском установом. Томе доприноси и чињеница да школа перманентно усклађује наставне планове и програме са новим европским образовним трендовима, новим технологијама и актуелним потребама и захтевима домаће и светске привреде. Честитајући вам још једном 40 година успешног рада, желим да знате да ћете у граду Пожаревцу увек имати помоћ и подршку а код грађана дивљење и захвалност за генерације младих стручњака које сте подарили граду и држави.“

Директор школе др Владан Ђулаковић присутне је подсетио на богату историју развоја ове најпре више школе, која је затим постала Висока техничка школа да би данас добила статус Академије која је у саставу Академије техничких струковних студија Београд.

„На нашем примеру увидели смо да је стварање овакве школе и њен развој дуготрајан и сложен процес, а сталне друштвене промене намећу потребу усавршавања школског система“, рекао је Ђулаковић. Он је додао да је инжењерско образовање једна од главних полуга високог образовања и да је то разлог зашто се толика пажња придаје овој професији, како у Србији тако и у свету.

На крају пријема су подељене плакете и захвалнице заслужним појединцима и организацијама који су помогли рад ове високо школске установе и уручене су јубиларне награде преофесорима из школе.

Подели са другима: Facebook Twitter