Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Zapažen nastup Agrarnog fonda

Prezentacija Agrarnog fonda grada Požarevca i najuspešnijih poljoprivrednih proizvođača iz ovoga kraja bila je veoma zapažena na 79. Međunarodnom sajmu u Novom Sadu. U hali Master kao izlagač, po drugi put je učestvovao Agrarni fond grada Požarevca, na čijem štandu su svoje proizvode prezentirali Udruženje pčelara i Udruženje voćara iz požarevačkog kraja. Kvalitet koji je prikazani pozitivni efekti postignuti tokom Poljoprivrednog sajma, nagoveštavaju bolja vremena za agrar i bolje uslove u narednom periodu za proizvođače u toj oblasti.

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, Slađan Stević kazao je da je ovaj sajam prilika da se poljoprivredni proizvođači dokažu i upoznaju sa novitetima.

– Danas je kompletna delegacija rukovodstva grada Požarevca ovde na čelu poljoprivrednih proizvođača i na štandu Agrarnog fonda poljoprivrednici iz požarevačkog kraja ne osećaju se kao gosti, već na neki način kao domaćini, jer ovaj štand pripada njima, poljoprivrednicima grada Požarevca. Suština pojavljivanja Agrarnog fonda jeste da pomogne našim poljoprivrednim proizvođačima da svoju robu izlože na Novosadskom sajmu, a pored pčelara i voćara, svoju kolekciju ovaca izložio je i Darko Jović iz Poljane, rekao je Stević.

Po prvi put od svog osnivanja, Udruženje pčelara Požarevac, koje broji preko 200 članova i 9.000 košnica.

Predsednik Skupštine grada Požarevca, Miomir Ilić istakao je da je poljoprivreda najvažniji resurs Srbije i dodao:

– Na ovoj prestižnoj manifestaciji poljoprivrednici su bili u prilici da se upoznaju sa najsavremenijom tehnologijom iz domena ratarske, stočarska, voćarske, vinogradarske, povrtarske proizvodnje. Nadam se da će u narednom periodu merama Vlade Srbije i lokalne samouprave ova grana privrede dobiti na mnogo većem značaju, jer razvoj zemlje ne zavisi samo od industrijskog kompleksa, već i od proizvodnje zdrave hrane“.

Na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede među učesnicima bio je i Darko Jović iz Poljane, uzgajivač ovaca „Vitenberg“ rase koji je osvojio pehar Novosadskog sajma za izloženu kolekciju svojih grla, kojih trenutno ima 160. Jović je istakao da radi individualnu prodaju i da se nada da će u narednom periodu budžet za poljoprivredu biti veći, kako bi poljoprivredni proizvođači imali veće mogučnosti i dobili na većem značaju. Predsednica Upravnog odbora Agrarnog fonda, Snežana Milosavljević je naglasila da pored Darka Jovića pod pokroviteljstvom Fonda na Novosadskom sajmu kao izlagači predstavljeni su Udruženje pčelara i Udruženje voćara. Inače, u organizaciji Fonda za poljoprivredu grada Požarevca, sajamsku manifestaciju posetilo je oko 400 poljoprivrednih proizvođača i 150 učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ i ovom prilikom su se do tančina upoznali sa dostignućima srpske i poljoprivrede većeg broja evropskih zemalja, koje su izlagale na Sajmu i imali su mogućnosti da na najbolji mogući način uporede svoju i proizvodnju drugih farmera.

Na štandu Kompenzacionog fonda Republike Srbije predstavilo se preduzeće „Filip“ iz Požarevca. Prema rečima direktora ove kompanije, Saše Filipovića na početku saradnje sa Kompenzacionim fondom, poljoprivredni proizvođači nisu bili edukovani i nisu imali poverenja u ovakav vid poslovanja, međutim vremenom su se stvari promenule i to je podignuto na viši nivo.

-U 2010. godini, kada se rodila ideja o formiranju Kompenzacionog fonda, naša firma je među prvima ušla u proces registracije i odobravana od strane inspekcije i dobijanja dozvola za članstvo. Ovaj fond je stvoren da bi pomogao poljoprivrednicima, odnosno da bi pojeftinio proces čuvanja gotovih proizvoda. Danas cena čuvanja tone pšenice iznosi 200 dinara, od toga Kompenzacioni fond subvencioniše 50 odsto tako da proizvođači plaćaju upola jeftinije tu uslugu i mogu da prodaju svoj proizvod kada procene da je cena najpovoljnija, istakao je Filipović.

Sistem javnih skladišta predstavlja novi koncept organizovanja proizvodnje i realizacije poljoprivrednih proizvoda u našoj zemlji. Ovaj sistem je uspešno implementiran u mnogim evropskim zemljama, a rezultirao je unapređivanjem agro sektora i celokupne nacionalne ekonomije.

– Dodatna garancija za svakog poljoprivrednog proizvođača koji robu lageruje u javnom skladištu je i robni zapis, koji on može da koristi kod svih poslovnih banaka za dobijanje vrlo povoljnih kratkoročnih kredita i time zapravo našeg proizvođača izvodimo iz onih pariteta koji su se pokazali kao nešto što je najnepovoljnije. Još jedna novina je da su skladištari koji se nalaze u sistemu javnih skladišta po difoltu i ovlaščeni skladištari Direkcije za robne rezerve, čim eje izbegnuta dvostruka procedura izdavanja bankarskih garancija ili hipoteka. Prsten i zaštita oko robnih zapisa su mnogostruki i ako se desi neka šteta na poljoprivrednim proizvodima, a skladištar nije u mogučnosti da štetu nadoknadi, Kompenzacioni fond štetu nadoknađuje u stoprocentnom iznosu u vansudskom postupku u roku od 5 dana“, naglašava zamenik direktora Kompenzacionog fonda Republike Srbije, Tatjana Đukanović.

Prema rečima gradonačelnika Požarevca, Miodraga Milosavljevića poljoprivrednici su prepoznali ulogu i značaj Kompenzacionog fonda i ovlašćenog skladištara, preduzeća „ Filip“, jer je koriščenjem ove usluge rizik sveden na najmanju moguću meru i povećava se profit proizvođača.

Potom su predstavnici grada Požarevca posetili prostorije Dunav osiguranja, koje na sajmištu ima svoju ekspozituru i sa direktorom Glavne filijale u Požarevcu, Zoranom Debeljkovićem razgovarali o uslugama koje ovo osiguranje pruža poljoprivrednim proizvođačima, a tiče se zaštite životinja, useva i plodova.

– Veoma je bitna stvar da osiguranje bude zastupljeno u poljoprivredi, jer se smanjuje rizik i poljoprivredni proizvođač ulazi sa olakšanjem u proizvodni ciklus. Da bismo ubedili proizvođača da se osigura potrebna je edukacija i iz tog razloga Agrarni fond pomaže poljoprivrednicima da steknu potrebna znanja i iskustva obilaskom sajmova u zemljama EU, istakao je gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Predstavnici grada Požarevca posetili su i štand Kompanije „Union MZ“, vlasnika Zvonka Milenkovića, najveću poljoprivrednu firmu iz oblasti poljoprivrede u Braničevskom okrugu. Ova Kompanija je izlagala van konkurencije pošto je prethodnih godina osvojila sva najviša sajamska priznanja. Istaknuta je uspešna poslovna saradnja sa partnerima iz Austrije što će omogućiti podizanje kvaliteta, povećanje proizvodnje i stvaranje povoljnijih uslova za izvoz.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter