Почетак » Актуелно » О Граду
 

Запажен наступ Аграрног фонда

Презентација Аграрног фонда града Пожаревца и најуспешнијих пољопривредних произвођача из овога краја била је веома запажена на 79. Међународном сајму у Новом Саду. У хали Мастер као излагач, по други пут је учествовао Аграрни фонд града Пожаревца, на чијем штанду су своје производе презентирали Удружење пчелара и Удружење воћара из пожаревачког краја. Квалитет који је приказани позитивни ефекти постигнути током Пољопривредног сајма, наговештавају боља времена за аграр и боље услове у наредном периоду за произвођаче у тој области.

Члан Градског већа задужен за пољопривреду, Слађан Стевић казао је да је овај сајам прилика да се пољопривредни произвођачи докажу и упознају са новитетима.

– Данас је комплетна делегација руководства града Пожаревца овде на челу пољопривредних произвођача и на штанду Аграрног фонда пољопривредници из пожаревачког краја не осећају се као гости, већ на неки начин као домаћини, јер овај штанд припада њима, пољопривредницима града Пожаревца. Суштина појављивања Аграрног фонда јесте да помогне нашим пољопривредним произвођачима да своју робу изложе на Новосадском сајму, а поред пчелара и воћара, своју колекцију оваца изложио је и Дарко Јовић из Пољане, рекао је Стевић.

По први пут од свог оснивања, Удружење пчелара Пожаревац, које броји преко 200 чланова и 9.000 кошница.

Председник Скупштине града Пожаревца, Миомир Илић истакао је да је пољопривреда најважнији ресурс Србије и додао:

– На овој престижној манифестацији пољопривредници су били у прилици да се упознају са најсавременијом технологијом из домена ратарске, сточарска, воћарске, виноградарске, повртарске производње. Надам се да ће у наредном периоду мерама Владе Србије и локалне самоуправе ова грана привреде добити на много већем значају, јер развој земље не зависи само од индустријског комплекса, већ и од производње здраве хране“.

На овогодишњем Сајму пољопривреде међу учесницима био је и Дарко Јовић из Пољане, узгајивач оваца „Витенберг“ расе који је освојио пехар Новосадског сајма за изложену колекцију својих грла, којих тренутно има 160. Јовић је истакао да ради индивидуалну продају и да се нада да ће у наредном периоду буџет за пољопривреду бити већи, како би пољопривредни произвођачи имали веће могучности и добили на већем значају. Председница Управног одбора Аграрног фонда, Снежана Милосављевић је нагласила да поред Дарка Јовића под покровитељством Фонда на Новосадском сајму као излагачи представљени су Удружење пчелара и Удружење воћара. Иначе, у организацији Фонда за пољопривреду града Пожаревца, сајамску манифестацију посетило је око 400 пољопривредних произвођача и 150 ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ и овом приликом су се до танчина упознали са достигнућима српске и пољопривреде већег броја европских земаља, које су излагале на Сајму и имали су могућности да на најбољи могући начин упореде своју и производњу других фармера.

На штанду Компензационог фонда Републике Србије представило се предузеће „Филип“ из Пожаревца. Према речима директора ове компаније, Саше Филиповића на почетку сарадње са Компензационим фондом, пољопривредни произвођачи нису били едуковани и нису имали поверења у овакав вид пословања, међутим временом су се ствари променуле и то је подигнуто на виши ниво.

-У 2010. години, када се родила идеја о формирању Компензационог фонда, наша фирма је међу првима ушла у процес регистрације и одобравана од стране инспекције и добијања дозвола за чланство. Овај фонд је створен да би помогао пољопривредницима, односно да би појефтинио процес чувања готових производа. Данас цена чувања тоне пшенице износи 200 динара, од тога Компензациони фонд субвенционише 50 одсто тако да произвођачи плаћају упола јефтиније ту услугу и могу да продају свој производ када процене да је цена најповољнија, истакао је Филиповић.

Систем јавних складишта представља нови концепт организовања производње и реализације пољопривредних производа у нашој земљи. Овај систем је успешно имплементиран у многим европским земљама, а резултирао је унапређивањем агро сектора и целокупне националне економије.

– Додатна гаранција за сваког пољопривредног произвођача који робу лагерује у јавном складишту је и робни запис, који он може да користи код свих пословних банака за добијање врло повољних краткорочних кредита и тиме заправо нашег произвођача изводимо из оних паритета који су се показали као нешто што је најнеповољније. Још једна новина је да су складиштари који се налазе у систему јавних складишта по дифолту и овлашчени складиштари Дирекције за робне резерве, чим еје избегнута двострука процедура издавања банкарских гаранција или хипотека. Прстен и заштита око робних записа су многоструки и ако се деси нека штета на пољопривредним производима, а складиштар није у могучности да штету надокнади, Компензациони фонд штету надокнађује у стопроцентном износу у вансудском поступку у року од 5 дана“, наглашава заменик директора Компензационог фонда Републике Србије, Татјана Ђукановић.

Према речима градоначелника Пожаревца, Миодрага Милосављевића пољопривредници су препознали улогу и значај Компензационог фонда и овлашћеног складиштара, предузећа „ Филип“, јер је коришчењем ове услуге ризик сведен на најмању могућу меру и повећава се профит произвођача.

Потом су представници града Пожаревца посетили просторије Дунав осигурања, које на сајмишту има своју експозитуру и са директором Главне филијале у Пожаревцу, Зораном Дебељковићем разговарали о услугама које ово осигурање пружа пољопривредним произвођачима, а тиче се заштите животиња, усева и плодова.

– Веома је битна ствар да осигурање буде заступљено у пољопривреди, јер се смањује ризик и пољопривредни произвођач улази са олакшањем у производни циклус. Да бисмо убедили произвођача да се осигура потребна је едукација и из тог разлога Аграрни фонд помаже пољопривредницима да стекну потребна знања и искуства обиласком сајмова у земљама ЕУ, истакао је градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић.

Представници града Пожаревца посетили су и штанд Компаније „Унион МЗ“, власника Звонка Миленковића, највећу пољопривредну фирму из области пољопривреде у Браничевском округу. Ова Компанија је излагала ван конкуренције пошто је претходних година освојила сва највиша сајамска признања. Истакнута је успешна пословна сарадња са партнерима из Аустрије што ће омогућити подизање квалитета, повећање производње и стварање повољнијих услова за извоз.

Подели са другима: Facebook Twitter