Početak » Aktuelno » Kultura
 

Zatvoren Viminacium fest

Stručni žiri prvog Viminacium Festa, u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, jednoglasno je doneo odluku da nagradu za najbolju predstavu dodeli predstavi Hasanaginica, Novosadskog pozorišta.

Najbolji glumac festivala je Ozren Grabarić za ulogu Ričarda III, predstave Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba.

Nagradu za najbolju predstavu „Viminacium Maksimus“ primio je direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel, koji se, prigodnim rečima, zahvalio požarevačkoj publici.

Dobitnik nagrade za najboljeg glumca festivala, Ozren Grabarić, bio je sprečen da prisustvuje dodeli nagrade usled priprema za premijeru predstave GDK „Gavella“. Njemu će nagrada biti uručena naknadno.

Festival je zatvorio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić koji je istakao zadovoljstvo što je ovaj festival pokazao svoj kvalitet:

“Siguran sam da smo svi zajedno dobili jednu vrednu uspomenu, kojom ćemo se u budućnosti ponositi. Ovo govorim uveren da će se u godinama koje su pred nama ovo naše pozorišno druženje ustaliti i značajno mesto zauzeti ne samo u Srbiji, već i u daleko širem okruženju. Tako ćemo, dragi prijatelji biti u prilici da se pohvalimo da smo bili gledaoci nekih od predstava prvog Viminacijum festa. Kao što ste primetili, već na prvom, uspeli smo da okupimo sjajne predstave iz Srbije ali i zemalja iz okoline, onih zemalja čiji rastanak od zajedničke države nije bio nešto čega se rado sećamo. Upravo zbog toga, Požarevcu i Požarevljanima je drago što je naš festival uspeo da pruži svoj mali doprinos sklanjanju po strani teških emocija koje i danas umeju da zabole.

Kultura jeste zapravo večita fabrika koja ljude raznih nacija, vera, interesovanja i navika pretvara u zaljubljenike u umetnost i tako briše njihove razlike a to je, složićete se, svima nama ovde u ovom delu Evrope, preko potrebno. Pored ove uspešno obavljene misije, uvaženi umetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, uspeli ste da u oceni svih onih koji su vas gledali ujedinite utiske. Ti utisci pretočeni u jednu rečenicu verovatno bi glasili – Sa nestrpljenjem čekamo drugi Viminacijum fest,”zaključio je Ilić.

U čast pobednika festivala, Novosadski Big Bend, hor i orkestar opere Srpskog Narodnog pozorišta sa solistima, priredili su publici muzički spektakl, Rok operu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter