Почетак » Актуелно » Култура
 

Затворен Виминациум фест

Стручни жири првог Виминациум Феста, у саставу: Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Саша Торлаковић, једногласно је донео одлуку да награду за најбољу представу додели представи Хасанагиница, Новосадског позоришта.

Најбољи глумац фестивала је Озрен Грабарић за улогу Ричарда III, представе Градског драмског казалишта “Gavella” из Загреба.

Награду за најбољу представу „Виминациум Максимус“ примио је директор Новосадског позоришта, Валентин Венцел, који се, пригодним речима, захвалио пожаревачкој публици.

Добитник награде за најбољег глумца фестивала, Озрен Грабарић, био је спречен да присуствује додели награде услед припрема за премијеру представе ГДК „Gavella“. Њему ће награда бити уручена накнадно.

Фестивал је затворио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић који је истакао задовољство што је овај фестивал показао свој квалитет:

“Сигуран сам да смо сви заједно добили једну вредну успомену, којом ћемо се у будућности поносити. Ово говорим уверен да ће се у годинама које су пред нама ово наше позоришно дружење усталити и значајно место заузети не само у Србији, већ и у далеко ширем окружењу. Тако ћемо, драги пријатељи бити у прилици да се похвалимо да смо били гледаоци неких од представа првог Виминацијум феста. Као што сте приметили, већ на првом, успели смо да окупимо сјајне представе из Србије али и земаља из околине, оних земаља чији растанак од заједничке државе није био нешто чега се радо сећамо. Управо због тога, Пожаревцу и Пожаревљанима је драго што је наш фестивал успео да пружи свој мали допринос склањању по страни тешких емоција које и данас умеју да заболе.

Култура јесте заправо вечита фабрика која људе разних нација, вера, интересовања и навика претвара у заљубљенике у уметност и тако брише њихове разлике а то је, сложићете се, свима нама овде у овом делу Европе, преко потребно. Поред ове успешно обављене мисије, уважени уметници из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије, успели сте да у оцени свих оних који су вас гледали уједините утиске. Ти утисци преточени у једну реченицу вероватно би гласили – Са нестрпљењем чекамо други Виминацијум фест,”закључио је Илић.

У част победника фестивала, Новосадски Биг Бенд, хор и оркестар опере Српског Народног позоришта са солистима, приредили су публици музички спектакл, Рок оперу.

Подели са другима: Facebook Twitter