Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Završene 20. Glumačke svečanosti u Požarevcu

Briljantnom Nebojši Glogovcu statueta Milivoja Živanovića

Nebojša Glogovac osvojio je glavnu nagradu na jubilarnim, 20. po redu, Glumačkim svečanostima u Požarevcu, posvećenim proslavljenom bardu našeg glumišta, Milivoju Živanoviću koji je rođen u gradu domaćinu ovog jedinstvenog festivala „u čast njegovog veličanstva – glumca“. Njemu je kao najboljem glumcu manifestacije,  po oceni stručnog žirija i publike, uručena statueta Milivoja Živanovića i novčana nagrada u iznosu od 150.000,00 dinara.

Relativno lak posao žirija

Iako je konkurencija za glavnu nagradu festivala bila veoma jaka, stručnom žiriju nije bilo teško da donese odluku jednoglasno i proglasi pobednikom Nebošju Glogovca, kazao je prof. dr Miodrag Zdravković. Inače, pored Glogovca, u konkurenciji za nagradu bile su pobednice pojedinih večeri: Biljana Keskenović, Jelena Đokić, Anastasia Anja Mandić i Nela Mihailović.

. Scena iz predstave koja je iznedrila laureata

. Scena iz predstave koja je iznedrila laureata

 

Poslednje večeri, predstavu „Bajka o pozorištu“ izveo je Zvezdara teatar, a potom je usledio momenat koji su svi nestrpljivo iščekivali od početka festivala – uručenje nagrade pobedniku. U izvanrednoj ansambl-predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Razbijeni krčag“, Hajnriha Fon Klajsta, briljirao je Neboša Glogovac u živopisnoj ulozi sudije Adama, napisao je žiri u obrazloženju uz napomenu: -Nebojša Glogovac se svojim majstorstvom, raskošnim darom i scenskim šarmom, uzdigao u sazvežđe najboljih srpskih glumaca, dobitnika najveće glumačke nagrade „Milivoje Živanović“.

Statuetu Milivoja Živanovića i novčanu nagradu, pobedniku festivala Nebojši Glogovcu je, uz srdačne čestitke, uručio gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

-Hvala žiriju, hvala divnoj požarevačkoj publici, hvala pozorištu koje i dalje opstaje u ovim jako teškim okolnostima gde mi državi nismo važni ili smo manje važni, ali imamo snage da postojimo, da igramo ovako lepe predstave i uspevamo i dalje da vas uveselimo, kazao je Glogovac.

Ključ grada, koji je žiri čuvao tokom trajanja festivala, gradonačelniku Požarevca vratio je prof. dr Milorad Zdravković, a potom je gradonačelnik Ilić prigodnim rečima proglasio festival zatvorenim. Miomir Ilić je u razgovoru sa medijima istakao da je zadovoljan ovogodišnjim svečanostima i izrazio nadu da će naredne godine biti još bolje, pogotovo zato što je grad Požarevac rebalansom budžeta izdvojio značajna sredstva za rekonstrukciju sale Centra za kulturu.

Glogovac i Ilić

v

 

Selektor festivala Nebojša Bradić, koji je bio u prilici da ogleda predstave na matičnoj sceni i na Velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac, zaključio je da su imale su visok nivo izvođenja, motivisane ansamble i entuzijastičnu publiku.

Svake festivalske večeri je na neki način skretana pažnja na trenutno aktuelne probleme finansijske prirode sa kojima se susreću glumci i pozorišta. Činjenica je da su mala ili nikakva izdvajanja za kulturu ali, kako kaže Glogovac, teško je suditi ko je za to kriv jer nemamo uvid u sve potrebne podatke i dodao: -Borimo se, pozorišta funkcionišu na neki čudan način i ostaje to zadovoljstvo nas i publike u tom međusobnom kontaktu kada uspemo da dosegnemo do toga što hoćemo. To je za nas duhovna hrana. Da bismo dalje funkcionisali, da bi to išlo na bolje i da bismo hvatali korak sa svetskim tendencijama biće potrebna malo veća izdvajanja iz budžeta i ja se nadam da će to vreme doći.“

Pošto je nadmašio samog sebe tako što je u roku od sedam meseci imao tri premijere, Glogovac  će se sada odmoriti, a novać će mu upravo za tu svrhu dobro doći jer je „odmor najskuplji“.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter