Почетак » Актуелно » О Граду
 

Завршене 20. Глумачке свечаности у Пожаревцу

Бриљантном Небојши Глоговцу статуета Миливоја Живановића

Небојша Глоговац освојио је главну награду на јубиларним, 20. по реду, Глумачким свечаностима у Пожаревцу, посвећеним прослављеном барду нашег глумишта, Миливоју Живановићу који је рођен у граду домаћину овог јединственог фестивала „у част његовог величанства – глумца“. Њему је као најбољем глумцу манифестације,  по оцени стручног жирија и публике, уручена статуета Миливоја Живановића и новчана награда у износу од 150.000,00 динара.

Релативно лак посао жирија

Иако је конкуренција за главну награду фестивала била веома јака, стручном жирију није било тешко да донесе одлуку једногласно и прогласи победником Небошју Глоговца, казао је проф. др Миодраг Здравковић. Иначе, поред Глоговца, у конкуренцији за награду биле су победнице појединих вечери: Биљана Кескеновић, Јелена Ђокић, Анастасиа Ања Мандић и Нела Михаиловић.

. Сцена из представе која је изнедрила лауреата

. Сцена из представе која је изнедрила лауреата

 

Последње вечери, представу „Бајка о позоришту“ извео је Звездара театар, а потом је уследио моменат који су сви нестрпљиво ишчекивали од почетка фестивала – уручење награде победнику. У изванредној ансамбл-представи Југословенског драмског позоришта „Разбијени крчаг“, Хајнриха Фон Клајста, бриљирао је Небоша Глоговац у живописној улози судије Адама, написао је жири у образложењу уз напомену: -Небојша Глоговац се својим мајсторством, раскошним даром и сценским шармом, уздигао у сазвежђе најбољих српских глумаца, добитника највеће глумачке награде „Миливоје Живановић“.

Статуету Миливоја Живановића и новчану награду, победнику фестивала Небојши Глоговцу је, уз срдачне честитке, уручио градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

-Хвала жирију, хвала дивној пожаревачкој публици, хвала позоришту које и даље опстаје у овим јако тешким околностима где ми држави нисмо важни или смо мање важни, али имамо снаге да постојимо, да играмо овако лепе представе и успевамо и даље да вас увеселимо, казао је Глоговац.

Кључ града, који је жири чувао током трајања фестивала, градоначелнику Пожаревца вратио је проф. др Милорад Здравковић, а потом је градоначелник Илић пригодним речима прогласио фестивал затвореним. Миомир Илић је у разговору са медијима истакао да је задовољан овогодишњим свечаностима и изразио наду да ће наредне године бити још боље, поготово зато што је град Пожаревац ребалансом буџета издвојио значајна средства за реконструкцију сале Центра за културу.

Глоговац и Илић

v

 

Селектор фестивала Небојша Брадић, који је био у прилици да огледа представе на матичној сцени и на Великој сцени Центра за културу Пожаревац, закључио је да су имале су висок ниво извођења, мотивисане ансамбле и ентузијастичну публику.

Сваке фестивалске вечери је на неки начин скретана пажња на тренутно актуелне проблеме финансијске природе са којима се сусрећу глумци и позоришта. Чињеница је да су мала или никаква издвајања за културу али, како каже Глоговац, тешко је судити ко је за то крив јер немамо увид у све потребне податке и додао: -Боримо се, позоришта функционишу на неки чудан начин и остаје то задовољство нас и публике у том међусобном контакту када успемо да досегнемо до тога што хоћемо. То је за нас духовна храна. Да бисмо даље функционисали, да би то ишло на боље и да бисмо хватали корак са светским тенденцијама биће потребна мало већа издвајања из буџета и ја се надам да ће то време доћи.“

Пошто је надмашио самог себе тако што је у року од седам месеци имао три премијере, Глоговац  ће се сада одморити, а новаћ ће му управо за ту сврху добро доћи јер је „одмор најскупљи“.

 

Подели са другима: Facebook Twitter