Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Završna konferencija projekta „Exchange 3“

U Požarevcu je održana završna konferencija projekta „Exchange 3“ kroz koji se u urbanističko i prostorno planiranje ulože bezmalo 350.000 od čega je Evropska unija uložila 300.000 evra dok je ostatak finansirao grad Požarevac zajedno sa partnerskim opštinama. Ovom skupu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava kao i Endriju Hedi, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji koji je govorio o detaljima ovog projekata od izuzetnog značaja i saradnji sa partnerskim opštinama koje su obuhvaćene aktuelnim planovima.

– Sprovođenje ovog projekta za budućnost realizovano je kroz više prostornih i urbanističkih planova kao i niz pratećih aktivnosti koje će omogućiti praćenje implementacije samih planskih dokumenata i obezbediti njihovu dostupnost i primenu kako stručnim licima i javnim preduzećima tako i svim zainteresovanim građanima, rekao je između ostalog, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.


Inače, grad Požarevac je u septembru 2010. godine započeo sprovođenje projekta “Prostorno i urbanističko planiranje za budućnost“, čiji je cilj poboljšanje uslova za planski održivi razvoj kroz izradu i usvajanje relevantnih planskih dokumenata u skladu sa zakonom. Projekat finansira Evropska unija kroz Exchange 3 program, vrednost projekta je 346.975 evra, od čega 300 000 evra predstavlja donaciju Evropske unije, dok je iznos od 46.975 evra učešće Grada Požarevca i partnerskih opština. Projekat je trajao 17 meseci i Grad Požarevac ovaj projekat sprovodi u saradnji sa partnerskim opštinama iz Srbije, opštinom Kučevo, Petrovac na Mlavi i Velikom Planom.

Sprovođenjem projekta “Prostorno i urbanističko planiranje za budućnost“ realizovano je više prostornih i urbanističkih planova, kao i niz pratećih aktivnosti koji će omogućiti praćenje implementacije samih planskih dokumenata i koje će obezbediti njihovu dostupnost i primenu, kako stručnim licima i javnim preduzećima tako i svim zainteresovanim građanima. Prostorni plan grada Požarevca, kojim su stvoreni uslovi za održivi razvoj u skladu sa energetskim, prirodnim i drugim raspoloživim potencijalima; omogućeno je infrastrukturno opremanje; date smernice za izradu planova nižeg reda, date su mere i instrumenti za implementaciju plana i definisana građevinska područja sa pravilima za uređenje i građenje, a što će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola na lokacijama izvan gradskog građevinskog područja.

Zajednička aktivnost za sve partnerske opštine jeste uvođenje Geografsko – informacionog sistema u rad lokalnih samouprava kroz nabavku GIS softvera, računarske opreme i obuku zaposlenih, što će omogućiti bolji pregled planske dokumentacije, kao i praćenje implementacije istih, a u cilju daljeg razvoja GIS sistema.

Zvanična internet prezentacija grada Požarevca takođe je finansirana iz sredstava Projekta. Novi sajt je urađen po preporukama Republičkog zavoda za informatiku i internet i sugestijama NALED-a, čime su ispunjeni svi kriterijumi u pogledu sadržaja, funkcionalnosti, tehničkih i vizuelnih mogućnosti i dostupnosti svim kategorijama korisnika. Sajt je prilagođen svim zahtevima poslovanja jedne savremene lokalne samouprave i njenoj ulozi kao servisa građana. Aktivnosti na projektu dale su značajan doprinos u razvoju sektora planiranja, koji je polazna osnova razvoja i stvaranja pogodnog investicionog okruženja. Takođe su postignuti rezultati u međuregionalnoj i međuopštinskoj saradnji, razmeni znanja i iskustava.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter