Почетак » Актуелно
 

Здравствена установа “Апотека“ Пожаревац прославила јубилеј

Здравствена установа “Апотека“ Пожаревац данас је прославила 55 година постојања установе у овом облику и 160 година апотекарства у Пожаревцу. Свечана академија одржана је у Археолошком парку Виминацијум који, као место обележавања овог јубилеја, није случајно изабран.

Ову симболику је у свом обраћању званицама образложио директор Небојша Јорговановић који је подсетио да су археолошка ископавања у Виминацијуму открила већи број медицинских инструмената и оригиналних лекова из I века нове ере.

Говорећи о актуелном тренутку, Јорговановић је подсетио на позитиван биланс установе упркос чињеници да се у већини ситуација не руководе економској оправданости појединих апотека које су у њиховом саставу.

– У укупно 35 апотека у Браничевском округу опслужујемо више од 180.000 људи. У последњој деценији постојања наша мрежа постала је богатија за седам нових апотека. Како нам је циљ да здравствену услугу учинимо доступном свим становницима округа, у овом тренутку имамо 14 објеката у руралним срединама у којима нема приватног сектора. У овом случају етика нам је била изнад зараде, те их финансирамо из укупног профита установе. – казао је Јорговановић, који се у свом обраћању још осврнуо на неадекватне законске одредбе у овом сектору, који државним апотекама отежавају пословање у односу на приватне.

Да је ова државна апотекарска установа једна од ретких у Србији која није у великом проблему када је опстанак на тржишту у питању, па још и да послује са великим добитком, свестан је и председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић, који је све то поносно истицао. Рекао је да је град као оснивач презадовољан њиховим успехом, стављајући их као пример који често наводе осталим градским предузећима и установама.

– Као становници града кога одликује висок степен патриотизма и љубави према Србији, не радује нас тежак положај осталих државних апотека у односу на пожаревачку, напротив. Успех наше апотекарске установе сматрамо за показатељ да решења има и да га доносе и спроводе вредни и способни кадрови. Драги пријатељи из Здравствене установе Апотека Пожаревац, дозволићете ми да мимо обичаја честитања рођендана нешто пожелим себи а не вама. Желим да у граду, чији сам поносни председник Скупштине, у будућности све више буде, како то каже наш народ, као у апотеци… и то не било којој, већ оној најбољој и најлепшој, нашој пожаревачкој. – завршио је своје обраћање Илић.

На свечаној академији, поред многобројних гостију из света фармације били су присутни и скупу се обратили и декан Фармацеутског факултета Зорица Вујић, као и председник Савеза фармацеутских удружења Србије Весна Матовић.

Подели са другима: Facebook Twitter