Почетак » Актуелно » О Граду
 

Посета водоизворишту „Кључ“

Пожаревачко водоизвориште „Кључ“ посетио је градоначелник Пожаревца Миомир Илић са сарадницима а повод је била чињеница да је Водовод окончао ревитализацију инфилтрационих базена на овом изворишту пијаће воде. Ово ће омогућити стабилнији рад капацитета који су тренутно кључни за испоруку здраве воде за пиће. Најављена су значајна улагања наредних године у отварање нових капацитета и ширење мреже.

vodoizvoriste_1

Улагања у замену филтерског слоја песка на 6 базена износила су око 13 милиона динара. Базени су битни јер се до њих допрема вода виског квалитета из приобаља Велике Мораве и меша са водом из бунара на изворишту. Базени су изграђени 2006. године када се Пожаревац суочио са драстичним погоршањем квалитета воде за пиће услед продора нитрата из околних села и ради   континуираног смањења нивоа подземних вода за шта у градској управи сматрају да је последица неконтролисане експлоатације шљунка у околини.

Извођач радова на ревитализацији базена било је предузеће „Бранко Моравац“.

У току је мониторинг извршених радова, а сви базени су пуштени у функцију.

Обраћајући се јавности на водоизворишту, директор Водовода Саша Ваљаревић рекао је да су улагања у водоснабдевање ове године из буџета износила око 182 милиона динара. Око 18 милиона динара планирано је за израду главног пројекта за изградњу фабрике воде на Кључу, чиме би требало да се омогући већа експлоатација која је сада ограничена на 220 литара у секунди.

-У овој години неће бити проблема са водоснабдевањем. Имамо довољне количине и  наша вода је међу водећим у Србији по квалитету. Улагања су неопходна јер су нам потребне много веће количине за даљи развој града и снабдевеност свих околних села, рекао је Ваљаревић.

Градоначелник Миомир Илић истиче да је град код надлежног министарства обезбедио да се продуже рокови за експлоатацију шљунка у зони око водоизворшта, као и да се припремају одговарајуће одлуке којима ће се забранити експлоатација шљунка у речном кориту и у брањеном подручју у близини изворишта. Што се тиче неисправне воде за пиће у сеоским бунарима око Пожаревца, Илић каже да то питање град покушава да реши у неколико праваца: кроз капиталне инвестиције ширењем водоводне мреже заједно са ТЕ КО Костолац у селима око копова, даљом изградњом фекалних колектора и мреже фекалне канализације ка селима Лучица, Пругово и Пољана ревитализацијом изворишта са кога се Брадарцу и Маљуревцу испоручује техничка вода и улагањима у будућу изградњу изворишта Јагодица у Костолцу које ће, заједно са фабриком воде на Кључу, омогућити ширење мреже ка свим насељима око Пожаревца.

vodoizvoriste_2