Početak » Aktuelno » O Gradu
 

12. Dani Slobodana Stojanovića u Požarevcu

Polaganjem venaca na spomenik Slobodana Stojanovića počeli su 12. Dani Slobodana Stojanovića.

Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ i članovi porodice.

Obraćajući se prijateljima i poštovaocima dela Slobodana Stojanovića, predsednik Skupštine grada Predrag Mijatović je kazao da je Stojanović kao pisac svestranog talenta jedan od retkih kome je pošlo za rukom da bude omiljen i kritici i publici.

Predsednik Skupštine grada Požarevca – Predrag Mijatović

„Gotovo magično je prenosio na papir, male i velike ekrane, životne situacije koje su mogle svima da se dogode, čineći to na način koji je sve nas ubeđivao da se to baš tako nekada negde desilo. Ovaj momenat, kada se u našem gradu odvijaju Dani Slobodana Stojanovića nije jedini kada se odužujemo našem slavnom sugrađaninu. Ljubomorno čuvamo uspomenu na njega, ponosni što je potekao iz našeg grada i snažno poput najveće reke, preplavio najdivnijim uspomenama milione čitalaca i gledalaca širom Balkana. Ne vidim u budućnosti trenutak kada će biti zaboravljena njegova vanvremenska dela poput „Više od igre“, „Siroče“, „Ptic i ptica“, „Držanje za vazduh“… Iskazajući još jednom poštovanje i divljenje prema velikom umetniku, pozivam sve sugrađane, naročito one mlađe, da se tokom ovih Dana Slobodana Stojanovića, upoznaju sa njegovim opusom kako bi i oni bili ponosni na činjenicu što je svoje detinjstvo i mladost proveo baš u našem gradu“, rekao je Mijatović.

Direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Vera Mitrović Zarić je istakla da ova ustanova ima veoma raznovrsne i bogate kulturne sadržaje, preko 130 svake godine, a da je ova manifestacija kruna svih njih.

Direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ – Vera Mitrović Zarić

„Danas smo se okupili oko biste ovog tako važnog čoveka za našu kulturu i prisećamo se koliko je bila jaka njegova vera u moć priče koja još uvek „leptiruje“ tu oko nas i pronosi misao da umetnost može spasiti svet. Mi, Stojanovićava publika, čitajući i gledajući te njegove tople i mudre priče produžavamo svoj i njegov život, poput Andrićeve Aske, koja između igre i smrti bira igru, odnosno umetnost“, zaključila je Vera Mitrović Zarić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter