Početak » Aktuelno
 

14. Međunarodni festival dečijih igara i modernog plesa

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” iz Požarevca i Udruženje vaspitača Braničevskog okruga, bili su domaćini 14. Međunarodnog festivala dečijih igara i modernog plesa.

Deca su se takmičila u dve kategorije: tradicionalne igre i moderan ples. U tradicionalnim igrama bilo je 12 koreografija, a 16 u modernom plesu.

Direktorka Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov”, Marija Bajić nije krila zadovoljsto ovim festivalom i rekla je:

“Ovo nije samo festival plesa ove je festival druženja, festival razmene najlepše moguće energije i najdivnijih osećanja 14. put. Nameravamo da nastavimo ovu tradiciju, napomenula bih da smo od ove godine i u turističkoj karti grada”.

Ove godine pored vaspitača iz našeg okruga nastupila su deca sa vaspitačima iz : Vranja, Raške, Kraljeva, Leskovca, Ljiga, Velike Plane, Smedereva, Zvečana, Banja Luke i Novog Pazara.

„Ideja ovog festivala je da se deca upoznaju sa tradicijom svog naroda. U modernom bloku uglavnom igraju na dečije pesmice, ali i moderne, koje su veoma popularne. Dešava se da deca igraju i uz tradicionalnu muziku nekog drugog naroda, što je dobro, jer se na taj način upoznaju sa jezikom, tradicijom i kulturom drugih zemalja i naroda“, kazala je Ana Šterjoska, predsednik Udruženja vaspitača Braničevskog okruga.

Stručni žiri sačinjavali su članovi iz sveta muzike, oblasti plesa kao i jedan vaspitač i dete iz vrtića iz Petrovca na Mlavi. Oni su proglasili pobednike i dodelili nagrade najuspešnijim plesnim tačkama mališana.

Diplome za učešće za prvo mesto u kategoriji tradicionalnih igara, dobili su predškolci iz Zvečana i Petrovca na Mlavi. Drugo mesto je takođe bilo dvostruko, a pripalo je deci iz Banja Luke i Žagubice, dok su treće takođe podelili mališani iz Velikog Gradišta i Kučeva.

Što se tiče modernog plesa, u ovoj kategoriji prvo mesto su podelila deca iz Kostolca i Petrovca na Mlavi, drugi su bili mališani iz Velikog Gradišta i Ljiga, a treću poziciju su ravnopravno podelili mali moderni plesači i plesačice iz Požarevca, Banja Luke, Golupca i Kraljeva.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter