Почетак » Актуелно » О Граду
 

15. Бијенале „У светлости Милене“

Лауреат сликар Мирослав Арсић

По традицији, на дан рођења чувене Пожаревљанке Милене Павловић Барили, отворено 15. Бијенале „У светлости Милене“ а победник овогодишње манифестације је сликар Мирослав Арсић из града домаћина. Бијенале је веома значајна манифестација за Галерију и њен завичајни град Пожаревац јер афирмише сликарство истакнуте уметнице Милене Павловић Барили и већ петнаест година у њену част окупља најеминентније сликаре из наше земље.

Мирослав Арсић у средини

Мирослав Арсић у средини

Селектор Драган Јовановић Данилов одабрао је петнаест сликара, а сваки је заступљен са по два рада. При одабиру сликара селектор је водио рачуна да учесници буду уметници са савременим тежњама, различитих жанрова и опредељења. Традиционално, Бијенале је отворено у Галерији Милене Павловић Барили на дан њеног рођења. О Миленином стваралаштву и значају одржавања ове манифестције говорили су Радослав Станојевић, управник фондације Миленин дом и Галерије Милене Павловић Барили и градоначелник Пожаревца Миомир Илић.

Бројни љубитељи уметности

Бројни љубитељи уметности

Стручни жири кога чине: председник Никола Кусовац, истакнути ликовни критичар и историчар уметности, Петар Петровић, кустос народног музеја и историчар уметности из Београда, и по устаљеној пракси, победник претходног Бијенала, академски сликар Славко Крунић, прогласио је победника 15. Бијенала.

-Жирију није било тешко да ради јер знате, кад имате из чега да бирате онда то није велики проблем, а селектор Данилов се потрудио да имамо на једном месту пуно добрих сликара, истакао је председник жирија Никола Кусовац.

Овогодишњи добитник награде Град при је сликар Мирослав Арсић. Друга награда припала је уметнику Предрагу Тодоровићу, а трећа Василију Доловачком.

Изложба радова учесника Бијенала биће постављена у Галерији и доступна пожаревачкој јавности до краја децембра.

Подели са другима: Facebook Twitter