Početak » Aktuelno » O Gradu
 

15. Bijenale „U svetlosti Milene“

Laureat slikar Miroslav Arsić

Po tradiciji, na dan rođenja čuvene Požarevljanke Milene Pavlović Barili, otvoreno 15. Bijenale „U svetlosti Milene“ a pobednik ovogodišnje manifestacije je slikar Miroslav Arsić iz grada domaćina. Bijenale je veoma značajna manifestacija za Galeriju i njen zavičajni grad Požarevac jer afirmiše slikarstvo istaknute umetnice Milene Pavlović Barili i već petnaest godina u njenu čast okuplja najeminentnije slikare iz naše zemlje.

Miroslav Arsić u sredini

Miroslav Arsić u sredini

Selektor Dragan Jovanović Danilov odabrao je petnaest slikara, a svaki je zastupljen sa po dva rada. Pri odabiru slikara selektor je vodio računa da učesnici budu umetnici sa savremenim težnjama, različitih žanrova i opredeljenja. Tradicionalno, Bijenale je otvoreno u Galeriji Milene Pavlović Barili na dan njenog rođenja. O Mileninom stvaralaštvu i značaju održavanja ove manifestcije govorili su Radoslav Stanojević, upravnik fondacije Milenin dom i Galerije Milene Pavlović Barili i gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić.

Brojni ljubitelji umetnosti

Brojni ljubitelji umetnosti

Stručni žiri koga čine: predsednik Nikola Kusovac, istaknuti likovni kritičar i istoričar umetnosti, Petar Petrović, kustos narodnog muzeja i istoričar umetnosti iz Beograda, i po ustaljenoj praksi, pobednik prethodnog Bijenala, akademski slikar Slavko Krunić, proglasio je pobednika 15. Bijenala.

-Žiriju nije bilo teško da radi jer znate, kad imate iz čega da birate onda to nije veliki problem, a selektor Danilov se potrudio da imamo na jednom mestu puno dobrih slikara, istakao je predsednik žirija Nikola Kusovac.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Grad pri je slikar Miroslav Arsić. Druga nagrada pripala je umetniku Predragu Todoroviću, a treća Vasiliju Dolovačkom.

Izložba radova učesnika Bijenala biće postavljena u Galeriji i dostupna požarevačkoj javnosti do kraja decembra.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter