Почетак » Актуелно » О Граду
 

Награђени пожаревачки просветни радници

Поводом Дана радника у образовању данас су награђени наставници са територије Града Пожаревца.

Укупно је награђено 16 просветара и додељена је Повеља за животно дело директору Музичке школе Зорану Марићу. Овом приликом уручене су захвалнице организацијама и појединцима који су ван наставног система а дали су свој допринос у развоју образовања.

Присутним просветним радницима њихов дан је честитао председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић који је рекао да услед познатих разлога Свечана академија је обележена данас а не 8. новембра. Затим је још истакао:

Председник Скупштине града Пожаревца – Предраг Мијатовић

“Дан просветних радника уједно је и дан свих оних које сте икада нечему подучили и научили. Сви ми би подједнако требали да славимо и поштујемо дан посвећен свом учитељу, наставнику и професору, јер смо захваљујући њима ту где јесмо. Заслужни сте сви ви, као и ваши претходници, што Град Пожаревац ужива част да га школе са његове територије репрезентују на најбољи могући начин. Овде не говорим само о оценама и успесима на разним школским такмичењима, већ превасходно о људима и њиховим судбинама. Многе сјајне каријере у земљи, али и ван ње, дугују вам због инспирације којом сте у њима пробудили глад за знањем у најранијем добу. Повећано улагање у просвету јесте тренд започет током последње деценије у читавој Србији па самим тим и у нашем граду. Обновљене школе, школска дворишта, учионице и наставна средства нису сама по себи довољна да поново успоставимо углед који су просветни радници уживали у друштву све до последње деценије прошлог века. Његовом урушавању нису криви просветари, напротив. Ваше колеге које су радиле током тог периода и ви учинили сте својим радом надљудске напоре да у својим учионицама створите оазе знања, изоловане од ратова, немаштина и злог времена. Данас, када се све то мења и када наша Србија поново иде путем рада и напретка, време је да се одужимо… Да се одужимо оном истом учитељу, наставнику и професору који часно радећи свој посао није адекватно награђен, како новцем тако и статусом у друштву.  Уважене даме и господо, иако шешир више није део учесталог стила одевања, симболично желим да поново дође оно доба када се на улици, уз наклон, шешир пред вама скидао. Желим да вратимо оно време када се просветни радник питао и за многе ствари ван школе, како би својим саветом, искуством и знањем помогао друштву у целини, а не само својим ученицима и студентима. Зато вам сада, на овом месту, као неко ко обавља ову јавну функцију још једном понављам да су врата Градске управе и Скупштине града увек отворена за вас, ваше предлоге, савете сугестије и наравно критике.  Драги пријатељи, честитам вам од срца Дан просветних радника и желим још много година успешног рада и личну и породичну срећу.“

Директор Музичке школе – Зоран Марић

Испред награђених се захвалио директор Музичке школе Зоран Марић који је рекао да се школство много променило од 80-тих година прошлог века, када је почео да ради, до данас. Као и да се Музичка школа доста развила од тада када је била само у Пожаревцу и имала десетак запослених, до данас када има преко 100 запослених и ради у пет општина Браничевског округа. Он се захвалио и локалној самоуправи на разумевању и помагању током свих ових година.

У културно уметничком програму наступили су хор „Одјек“ и ученици и професори Музичке школе.