Почетак » Актуелно » О Граду
 

Амбасадор Индонезије посетио Пожаревац

Наставак зближавања са далеком земљом

Посета Пожаревцу гостију из далеке Индонезије представља наставак сарадње коју је овај град већ започео са том далеком земљом. Председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић је у свечаној сали Градског здања приредио пријем за амбасадора Републике Индонезије Хари Кандуа као и представнике Друштва српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“. Пре доласка у Пожаревац гости су обишли археолошки локалитет Виминацијум.

Допринос зближавању двају народа

Допринос зближавању двају народа

Пожелевши им добродошлицу Бане Спасовић је рекао:

-Драго ми је што сте у склопу обиласка наше земље дошли и до овог краја кога карактеришу многе знаменитости, догађаји и људи. Као што сте могли да видите, још су стари Римљани схватили географски и сваки други значај овог краја. Пожаревац је и у прошлости, још од римског периода, био локација где су се људи радо досељавали. Све наведено даје могућност нашем граду да се дичи и Пожаревачким миром, овим градским здањем, ергелом „Љубичево“, као и многи познатим суграђанима који су били познате историјске личности. Сигуран сам да један обилазак није довољан да упознате све знаменитости нашег краја, рекао је Спасовић и позвао госте из Индонезије да Пожаревац посете и током Љубичевских коњичких игара.

Допринос зближавању двају народа

Допринос зближавању двају народа

Присутнима се потом обратио Марко Јелић, председник Друштва српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“ подсећајући да је ово пријатељска посета индонежанског амбасадора Пожаревцу и да су међу гостима и представници индонежанске компаније са којим домаћини у будућности могу разговарати и о могућој сарадњи: -Са нама су и представници фирме „Индо Сербиан фоод“ који све озбиљније и више инвестирају у нашу земљу и позивам град Пожаревац да оствари контакт и можда и у наредном периоду буде предмет интересовања њихових привредника“.

Хор „Барили” амбасадор Пожаревца

Градски хор „Барили” је имао част и велико признање од стране амбасаде Републике Индонезије у Београду да наступи на свечаном пријему поводом Дана независности 2013. године  а руководство хора је имало привилегију да буде гост ове амбасаде у многим свечаним приликама, подсетила је овом приликом диригент хора проф. мр Каталин Тасић и истакла:

-Драго ми је што сам у прилици да вам узвратим гостопримство посебно у години када се обележава 70 година од независности Републике Индонезије. Дочекали смо вас са предивном националном индонежанском химном коју смо сви веома заволели  и отпевали је у жељи да се осећате као да сте међу својима и да знате да је ово и ваша кућа где ћете увек бити добродошли.”

Његова екселенција Хари Канду амбасадор Индонезије у Србији захвалио је домаћинима на гостопримству и најавио да ће Пожаревац поново посетити. У знак сећања на данашњи сусрет председник Скупштине града, Бане Спасовић уручио му је пригодан поклон-књигу о Србији присетивши се свог сусрета са претходним амбасадором ове земље на Сајму туризма у Београду када су започели разговоре о разноврсним облицима сарадње од културне до привредне. Амбасадор Канду је узвратио пригодним даром.

Допринос зближавању двају народа

Допринос зближавању двају народа

Индонезија је држава са којом Србија, као и некадашња СФРЈ има традиционално искрене пријатељске односе. Последњих две деценије њена економија спада у ред оних које се најбрже развијају у свету и која је велика дестинација за стране инвеститоре. Индонежани су такође почели да инвестирају у иностранству, а у Србији их највише интересују инвестиције у производњу хране. Ова  посета била је и лепа прилика да симпатични Индонежани ближе упознају Пожаревац а, према њиховим казивањима, искрено су одушевљени многим вредностима које овај крај поседује. У програму поводом пријема за госте из Индонезије учествовао је Градски женски хор „Барили“. Приказан је и филм о Пожаревцу.

poseta_indonezija_2