Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржане две обуке у оквиру пројекта ,,Социјално и економско оснаживање угрожених група у Граду Пожаревцу’’

Град Пожаревац је у оквиру пројекта ,,Социјално и економско оснаживање угрожених група у Граду Пожаревцу’’ спровео две обуке за кориснике којима је ова врста обучавања била потребна. Оваква врста обучавања је један од начина да се допринесе повећању запошљивости тешко запошљивих лица. Ови курсеви су засновани на позитивном искуству из претходних пројеката јер су се показали веома ефикасним у оснаживању тешко запошљивих лица и отварању нових могућности за запошљавање. Након консултација са локалним партнерским организацијама Удружењем жена ,,РУЖ’’ из Костолца и Удружењем Рома браничевског округа и циљним групама, осмишљена су два типа стручних обука.

Обука за каријерно вођење и саветовање организована је за 20 особа, а теме које су биле обухваћене су тренинг за започињање пословања, активно тражење посла и тренинг самоефикасности. Полазници су са менторима научили о процесу за отварање и регистрацију предузећа, израду бизнис плана по методологији Националне службе за запошљавање. Полазници су такође научили и како да напишу радну биографију и пропратно писмо. Крајњи циљ јесте био да полазници обуке побољшају своје  вештине и компетeнције на тржишту рада и јесте био намењен  особама које чекају на посао преко годину дана. Циљна група су углавном били Роми и Ромкиње, јер постоји велики број појединаца који имају баријере у запошљавању и изазове које треба да превазиђу. Поред наведеног, полазници ове обуке имаће бесплатну пратећу саветодавно – менторску подршку у изради биографије и мотивационог писма.

Друга обука се односила на стицање посебних знања и вештина у области различитих заната за 35 корисника. На основу потреба полазника, организована је теоријска и практична обука за следећа занимања: машинбравар, молер, књиговођа, службеник радник обезбеђења, козметичар, основна информатичка обука, фризер, маникир-педикир, кувар, масер. Полазници обука су савладали програм обука и стекли потребне вештине и знања за самосталан рад у оквиру одабраних занимања, што су и показали на завршним тестирањима. О свим полазницима постоји уредна потписана евиденција од стране полазника обука – у склопу распореда обуке, потврде полазника о реализованој пракси.  Свим полазницима су урађени сертификати односно уверења за службенике обезбеђења. 

Подсећамо да је Пројекат део ширег пројекта немачко-српске развoјне сарадње ,,Подршка социјалном укључивању у Србији“ који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Вредност Пројекта је та 87.584,00 евра. Фокус овог пројекта је на унапређењу услуга социјалне заштите и на унапређењу запошљивости маргинализованих група у Граду Пожаревцу, а горе поемнуте обуке су само део свих планираних активности.