Почетак » Актуелно » О Граду
 

Нови корисници грејања

ЈП „ТОПЛИФИКАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ

– Уговоре са „Топлификацијом“ ових дана потписују нови корисници који грејање из централног система добијају на локацији „Даница Радосављевић“ у МЗ Бурјан

Радови на реализацији пројекта „Даница Радосављевић“ код дечијег вртића у месној заједници Бурјан у Пожаревцу приводе се ових дана крају. Тиме се отвара могућност нових прикључака на градску топловодну мрежу, и у јавном предузећу „Топлификација“ у току је потписивање уговора са будућим корисницима чији су стамбени објекти обухваћени овом локацијом.

toplifikacija
Нови прикључак на мрежу топлификације кошта 10.300 динара по киловату инсталисане снаге када су у питању зонске топлопредајне станице. За објекат који има индивидуалну ТПС цена је 7.524 динара по киловату инсталисане снаге. На ову цену додатно се плаћа и уградња мерно регулационог сета. Како нам је рекао Томислав Михаиловић, извршни руководилац пословног система у „Топлификацији“, цена прикључка је стара и датира још из 2008. односно, није промењена у последњих осам година.
Постоји могућност да се нови прикључак плати на рате, на организованим новим локацијама прикључак се плаћа током три године – у 36 месечних рата уз претходно потписан предуговор. У тој ситуацији плаћа се и аванс у висини од 20 одсто од израчунате цене.
У случају да неко има могућност да прикључак плати у пуном износу одједном има попуст од 10 одсто на цену.
Када су у питању нови корисници на старим изграђеним локацијама, они имају нешто другачије услове кредитирања. Цена прикључка је јединствена за све, а плаћање може да се обави кроз 12 или 24 месечне рате.
Осим локације „Даница Радосављевић“, где се реализација приводи крају, топлификација стиже још на две локације у Пожаревцу где су радови у пуном јеку. Локација „Бошкова“, која треба да обезбеди 80 нових прикључака за објекте у том делу града је готово потпуно раскопана, а цеви су положене дуж Југовићеве улице. До краја новембра завршиће се радови у овој улици. Рок завршетка радова за целу ову локацију је 120 дана и она обухвата мало већи потез – осим Југовићеве и Бошкове и улице Васе Чарапића, Војвођанску и део Божидара Димитријевића.
Радови су кренули и у улици Братства – јединства, на локацији „Радна мала“. Рок да се заврше је 90 дана.

toplifikacija_2
Умањени рачуни за „крак један“

Нешто више од 6600 корисника добило је за октобар умањене рачуне од јавног предузећа „Топлификација“, рекао нам је директор Дејан Дачић:
– Рачуни су смањени за кориснике којима топлотна енергија није испоручивана на почетку грејне сезоне због хаварије на мрежи у Синђелићевој улици. Тада су без грејања остали сви објекти који су се топлотом напајали преко примарног „крака један“ – део Пожаревца од Синђелићеве улице до индустријске зоне са припадајућом мрежом. Ниже рачуне за грејање добили су и други корисници којима у том периоду није испоручивана топлотна енергија због проблема са системом.
За фиксни део рачуна цена је умањена на дневном нивоу за три одсто, док је варијабилни део обрачунат по потрошњи – пошто грејања тих дана није било ни фактурисано.
Јавно предузеће „Топлификација“ својим корисницима енергију за грејање испоручује током 24 сата дневно. Нема ноћних прекида у грејању, а систем је, након почетних проблема, у потпуности стабилизован и костолачке термоелктране константно испоручују довољне количине енергије. На спорадичне проблеме на мрежи, екипе „Топлификације“ моментално реагују па се кварови отклањају, потврдио је Ненад Мишић, руководилац система за пренос, одржавање и дистрибуцију у овом јавном предузећу.
Иначе, цена грејања по фиксном обрачуну је у Пожаревцу снижена од октобра за 6 одсто. За стамбени простор месечно се плаћа 162,92 динара по утрошеном киловатчасу, односно 25,46 динара по квадратном метру. За пословни простор цене су више – 203,65 динара месечно по киловатчасу или 31,83 динара по квадртаном метру.