Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Novi korisnici grejanja

JP “TOPLIFIKACIJA” POŽAREVAC

– Ugovore sa “Toplifikacijom” ovih dana potpisuju novi korisnici koji grejanje iz centralnog sistema dobijaju na lokaciji “Danica Radosavljević” u MZ Burjan

Radovi na realizaciji projekta “Danica Radosavljević” kod dečijeg vrtića u mesnoj zajednici Burjan u Požarevcu privode se ovih dana kraju. Time se otvara mogućnost novih priključaka na gradsku toplovodnu mrežu, i u javnom preduzeću “Toplifikacija” u toku je potpisivanje ugovora sa budućim korisnicima čiji su stambeni objekti obuhvaćeni ovom lokacijom.

toplifikacija
Novi priključak na mrežu toplifikacije košta 10.300 dinara po kilovatu instalisane snage kada su u pitanju zonske toplopredajne stanice. Za objekat koji ima individualnu TPS cena je 7.524 dinara po kilovatu instalisane snage. Na ovu cenu dodatno se plaća i ugradnja merno regulacionog seta. Kako nam je rekao Tomislav Mihailović, izvršni rukovodilac poslovnog sistema u “Toplifikaciji”, cena priključka je stara i datira još iz 2008. odnosno, nije promenjena u poslednjih osam godina.
Postoji mogućnost da se novi priključak plati na rate, na organizovanim novim lokacijama priključak se plaća tokom tri godine – u 36 mesečnih rata uz prethodno potpisan predugovor. U toj situaciji plaća se i avans u visini od 20 odsto od izračunate cene.
U slučaju da neko ima mogućnost da priključak plati u punom iznosu odjednom ima popust od 10 odsto na cenu.
Kada su u pitanju novi korisnici na starim izgrađenim lokacijama, oni imaju nešto drugačije uslove kreditiranja. Cena priključka je jedinstvena za sve, a plaćanje može da se obavi kroz 12 ili 24 mesečne rate.
Osim lokacije “Danica Radosavljević”, gde se realizacija privodi kraju, toplifikacija stiže još na dve lokacije u Požarevcu gde su radovi u punom jeku. Lokacija “Boškova”, koja treba da obezbedi 80 novih priključaka za objekte u tom delu grada je gotovo potpuno raskopana, a cevi su položene duž Jugovićeve ulice. Do kraja novembra završiće se radovi u ovoj ulici. Rok završetka radova za celu ovu lokaciju je 120 dana i ona obuhvata malo veći potez – osim Jugovićeve i Boškove i ulice Vase Čarapića, Vojvođansku i deo Božidara Dimitrijevića.
Radovi su krenuli i u ulici Bratstva – jedinstva, na lokaciji “Radna mala”. Rok da se završe je 90 dana.

toplifikacija_2
Umanjeni računi za „krak jedan“

Nešto više od 6600 korisnika dobilo je za oktobar umanjene račune od javnog preduzeća “Toplifikacija”, rekao nam je direktor Dejan Dačić:
– Računi su smanjeni za korisnike kojima toplotna energija nije isporučivana na početku grejne sezone zbog havarije na mreži u Sinđelićevoj ulici. Tada su bez grejanja ostali svi objekti koji su se toplotom napajali preko primarnog “kraka jedan” – deo Požarevca od Sinđelićeve ulice do industrijske zone sa pripadajućom mrežom. Niže račune za grejanje dobili su i drugi korisnici kojima u tom periodu nije isporučivana toplotna energija zbog problema sa sistemom.
Za fiksni deo računa cena je umanjena na dnevnom nivou za tri odsto, dok je varijabilni deo obračunat po potrošnji – pošto grejanja tih dana nije bilo ni fakturisano.
Javno preduzeće “Toplifikacija” svojim korisnicima energiju za grejanje isporučuje tokom 24 sata dnevno. Nema noćnih prekida u grejanju, a sistem je, nakon početnih problema, u potpunosti stabilizovan i kostolačke termoelktrane konstantno isporučuju dovoljne količine energije. Na sporadične probleme na mreži, ekipe “Toplifikacije” momentalno reaguju pa se kvarovi otklanjaju, potvrdio je Nenad Mišić, rukovodilac sistema za prenos, održavanje i distribuciju u ovom javnom preduzeću.
Inače, cena grejanja po fiksnom obračunu je u Požarevcu snižena od oktobra za 6 odsto. Za stambeni prostor mesečno se plaća 162,92 dinara po utrošenom kilovatčasu, odnosno 25,46 dinara po kvadratnom metru. Za poslovni prostor cene su više – 203,65 dinara mesečno po kilovatčasu ili 31,83 dinara po kvadrtanom metru.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter